NSA prisluškuje Austriju?

Kroz to nadziranje, piše "Format", moguće je retroaktivno dobiti informacije o osobama koje su kasnije dospjele na metu američkih vlasti
1 komentar(a)
NSA sjedište, Foto: Beta/AP
NSA sjedište, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2014. 07:07h

Austrija, sa velikom vjerovatnoćom, spada u onih šest zemalja u kojima američka obavještajna služba NSA nadzire kompletnu telekomunikaciju i čak je mjesec dana čuva, tvrdi bečki nedjeljnik "Format".

Program "Mistik" predviđa kompletno čuvanje, na mjesec dana, podataka prikupljenih nadziranjem telekomunikacije - telefonskih razgovora, elektronske pošte, onlajn medija, to jest socijalnih mreža.

Kroz to nadziranje, piše "Format", moguće je retroaktivno dobiti informacije o osobama koje su kasnije dospjele na metu američkih vlasti.

Ambasada SAD u Beču nije željela da se izjasni o programu "Mistik".

"Ambasada nema komentar u vezi detalja o navodnim obavještajnim delatnostima ili programima - navedeno je u saopštenju uz ujedno hvaljenje dobre saradnje Beča i Vašingtona u bezbjednosnim pitanjima i ocjenu da je ta kooperacija korisna za obje strane.

Program "Mistik" se primenjuje u šest zemalja, među kojima je Irak, a u Evropi su najvjerovatnije Poljska i Francuska, a sa velikom vjerovatnoćom i Austrija, tvrdi "Format".

S tim u vezi nedjeljnik ukazuje na tajni sporazum NSA i austrijske vojne obavještajne službe o razmjeni informacija.

Iz Ministarstva unutrašnjih pitanja ukazuju da se trenutno državno tužilaštvo bavim ovim pitanjem.

Naime, poslanik Zelenih Peter Pilc, ali i Služba za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti je podnijela prijavu zbog saradnje NSA i austrijske vojne obavještajne službe.

Istovremeno Ministarstvo naglašava da ne postoji nikakva komunikacija Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i NSA.

Bonus video: