Ukrajina: Desničarski aktivista mučen do smrti?

On je bio i član jedne od grupa za samoodbranu koje je formirala nacionalistička opozicija i koje su se povremeno sukobljavale sa policijom, navodi AFP
87 pregleda 3 komentar(a)
Svoboda, Foto: Reuters
Svoboda, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2014. 11:21h

Tijelo ukrajinskog desničarskog aktiviste Vasila Sergjenka pronađeno je u šumi sa znacima mučenja, dan nakon što je otet, saopštila njegova stranka Svoboda.

Sergjenkovo tijelo obliveno krvlju i puno modrica pronađeno je ispod gomile smeća u šumi blizu ukrajinskog sela Vigrajev, 120 kilometara jugoistočno od Kijeva, navedeno je u saopštenju.

Sergjenko je učestvovao u organizovanju protesta u Kijevu koji su doveli do svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča prošlog mjeseca, navela je Svoboda.

On je bio i član jedne od grupa za samoodbranu koje je formirala nacionalistička opozicija i koje su se povremeno sukobljavale sa policijom, navodi AFP.

"Na tijelu Vasila Sergjenka vidljivi su znaci mučenja: na glavi su tragovi snažnih udaraca, čašice na koljenima su mu smrskane", stoji u saopštenju, u kome se dodaje i da se pored srca, rane od uboda nožem nalaze na vratu i zadnjem dijelu vrata.

Kancelarija lokalnog tužioca potvrdila je Sergjenkovu otmicu i pronalaženje tijela u šumi, ne navodeći druge detalje zbog toga što je istraga u toku.

Svoboda je saopštila da su Sergjenkove komšije ispričale da su ga u petak uveče ispred kuće otela tri muškarca koji su ga ubacili u automobil poslije kratkotrajnog koškanja.

U saopštenju se dodaje da je aktivista, koji je bio i reporter lokalnog nacionalističkog lista "Nadrosija", nedjelju dana prije otmice prijavio da mu je prijećeno.

Svoboda vjeruje da je njegovo ubistvo povezano sa nizom tekstova koje je Sergjenko napisao o moćnom lokalnom biznismenu čije ime nije navedeno.

Bonus video: