Gasprom o planu Ukrajine za uvoz jeftinijeg gasa: Obrnuti protok sporan

Ako Rusija ne popusti, Ukrajina će pokrenuti proces pred arbitražnim sudom u Stokholmu
61 pregleda 7 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Aleksej Miler, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Aleksej Miler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.04.2014. 08:02h

Ukrajina je juče upozorila da će pokrenuti postupak pred arbitražnim sudom ako pregovori sa Moskvom o gasu ne ponište poskupljenje koje Kijev smatra ekonomskom agresijom.

Ruski Gasprom je povećao cijenu gasa Ukrajini za 81 odsto na 485,5 dolara sa 268,50 dolara za hiljadu kubnih metara. Zato je vlada u Kijevu prinuđena da sa evropskim susjedima pokrene hitne pregovore o mogućem uvozu jeftnijeg gasa od Zapada.

„Naši ruski susjedi su izveli još jedan oblik agresije protiv Ukrajine. Ta cijena je najveća u Evropi i nije ekonomska nego politička“, rekao je premijer Arsenij Jacenjuk.

Gasprom kaže da evropskim klijentima naplaćuje u prosjeku između 370 i 380 dolara za hiljadu kubnih metara.

„Ako se ne dogovorimo (sa Rusijom), u našem ugovoru je sadržana procedura, izlazak pred arbitražni sud u Stokholmu“, rekao je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan.

„Ne pokušavamo da raskinemo ugovor već da postignemo fer cijenu, kao u Evropi,“ dodao je.

Aleksej Miler, izvršni direktor Gasproma, rekao je u intervjuu za televiziju Rosija 24 da je Ukrajina prihvatila novu cijenu.

„Cijena gasa uvrštena u ukrajinski budžet je cijena koja je već na snazi, 485 dolara, i to još jednom potvrđuje da je Ukrajina prihvata kao tržišnu cijenu, prihvata aktuelni sporazum i spremna je da plaća toliko“.

Prema ugovoru iz 2009, cijena se formira na osnovu cijena nekoliko vrsta goriva i Jacenjuk smatra da ne postoji ekonomska osnova za poskupljenje. Rusija je povećanjem cijene ukinula dva popusta.

"Ukrajini je potpuno jasno zašto je popust ukinut i da je to njena greška“, rekao je Miler i dodao: „Ne možemo besplatno davati gas.“

Prvi je uveden 2010. kada je Ukrajina pristala da produži ugovor za boravak ruske Crnomorske flote na Krimu do 2042, a drugi je dogovoren u decembru pošto je predsjednik Viktor Janukovič odustao od trgovinskog sporazuma sa EU i okrenuo se Rusiji.

Miler je objasnio da su povoljnosti ukinute „striktno prema ugovoru“ jer Kijev nije platio isporuke. Rekao je da je neplaćeni dug na kraju marta narastao na 2,2 milijarde dolara.

Božićni ukras ostao netaknut u nasilju na kijevskom Majdanu

"Ukrajini je potpuno jasno zašto je popust ukinut i da je to njena greška“, rekao je Miler i dodao: „Ne možemo besplatno davati gas.“

Rusija i Ukrajina su se sukobile oko cijena gasa 2006. i ponovo 2009. kada je Moskva zavrnula slavine usred zime i izazvala nestašice dalje u Evropi.

Ministar energetike Prodan je kazao da Ukrajina neće koristiti gas iz gasovoda kojim se preko njene teritorije snabdijevaju evropski potrošači ako Moskva prekine dostavu Ukrajini.

„Ukrajina će u potpunosti ispunjavati sve obaveze u vezi sa tranzitom gasa. Ukrajina nije razmišljala čak ni da uzima taj gas.“

Rojters je prenio da je Jacenjuk uoči jučerašnjeg sastanka vlade naredio Prodanu da sa Briselom nastavi pregovore o „konkretnim koracima“ ka uvozu gasa iz Evrope. On je u petak rekao da Ukrajina pregovara sa Slovačkom, Mađarskom i Poljskom o uvozu gasa sa Zapada, preusmjeravanjem toka kroz gasovod kojim ruski gas stiže u Evropu.

Prvi čovjek Gasproma je rekao da obrnuti protok iz Slovačke možda neće biti fizički moguć.

„To pitanje zahtijeva veoma detaljno proučavanje,“ rekao je Miler. „Prije svega, mislim da bi evropske kompanije koje su spremne da preusmjere tok gasa prema Ukrajini trebalo dobro da obrate pažnju na legalnost takvih operacija.“

Jacenjuk je rekao da bi obrnuti protok mogao spasiti Ukrajinu koja se nalazi na ivici bankrota.

Slovački gas bi zadovoljio više od trećine potreba Ukrajine, ali bi on mogao poteći tek za pola godine.

Bonus video: