Bajden: Energenti ne smiju biti oružje

On je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom rekao da će pomoć SAD i drugih zemalja pomoći Ukrajini "da zadovolji najhitnije potrebe"
10 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2014. 08:49h

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden kaže da će sarađivati sa Ukrajinom i saveznicima kako bi se spriječilo da zemlje poput Rusije koriste energente kao političko oružje.

On je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom rekao da će pomoć SAD i drugih zemalja pomoći Ukrajini "da zadovolji najhitnije potrebe", navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Predsjednik SAD Barak Obama u četvrtak je potpisao nacrt zakona o kreditu od milijardu dolara Ukrajini. Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog mjeseca je najavio kredit od 14 do 18 milijardi dolara za Ukrajinu.

Bajden je pozdravio tzv. stendbaj aranžman, rekavši da će on "dovesti do stabilizacije i rasta ukrajinske privrede".

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici, koje podržava Zapad, pokušavaju da pronađu nove izvore energije nakon što je Rusija povećala cijenu gasa Ukrajini za 80.

Bajden je istakao značaj poboljšanja energetske bezbjednosti Ukrajine i obećao je da će sarađivati sa tom i drugim zemljama širom Evrope kako nijedna zemlja ne bi mogla da koristi energente kao političko oružje, navela je Bijela kuća.

On je, takođe, rekao da predsjednički izbori 25. maja u Ukrajini treba da budu "fer i slobodni" i apelovao je na tu zemlju da sprovede reformu ustava.

Bonus video: