Demonstranti u Briselu: "Mjere štednje ne funkcionišu"

Sindikati žele da pozovu građane da 25. maja na evropskim izborima glasaju za "kandidate koji će promijeniti način vođenja EU"
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 14:05h

Desetine hiljada ljudi iz cijele Evrope okupljaju se danas u Briselu na demonstracijama zbog politike štednje. Došlo je i do nekoliko sukoba sa policijom koja je koristila vodene topove.

"Naša poruka je jednostavna, ali tu poruku ne žele da čuju evropski zvaničnici. Naša poruka je da njihova politika kao odgovor na finansijsku krizu nije dovoljna i zapravo je pogoršala socijalnu i ekonomsku krizu". Naša poruka je da mjere štednje ne funkcionišu", rekla je generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol.

Cilj okupljanja je da se "ponudi novi put u Evropi, bez mjera štednje, već sa velikim ulaganjima u cilju trajnog rasta i kvalitetnih radnih mjesta", rekla je portparolka konfederacije Emanuela Bonačina.

Sindikati žele da pozovu građane da 25. maja na evropskim izborima glasaju za "kandidate koji će promijeniti način vođenja EU".

Više od 26 miliona Evropljana je bez posla. Ima 10 miliona nezaposlenih više nego 2008. godine, a u 18 od 28 članica EU došlo je do pada zarade, ukazuju evropski sindikalci.

"Situacija je još gora kod mladih: 7,5 miliona mladih Evropljana ne radi, ne studira niti se obrazuje. Mnogi medju njima su visoko obrazovani ... i napuštaju svoju zemlju da bi tražili posao negde drugdje", rekla je Segol.

Galerija

Bonus video: