Policija: Ukrajinski ultradesničar se slučajno upucao u srce

Istragom je utvrđeno da je Muzičko (poznatim i pod ratnim imenom iz Čečenije Saško Bili), "slučajno pucao sebi u srce" dok su policajci pokušavali da ga savladaju
6 komentar(a)
Desni sektor, Foto: Reuters
Desni sektor, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2014. 12:45h

Ukrajinski ultradesničarski lider Oleksander Muzičko se slučajno ubio tokom oružanog okršaja sa policijom prošlog mjeseca, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Istragom je utvrđeno da je Muzičko (poznatim i pod ratnim imenom iz Čečenije Saško Bili), "slučajno pucao sebi u srce" dok su policajci pokušavali da ga savladaju i obore na zemlju.

On je bio jedan od lidera Desnog sektora, organizacije koja je imala ključnu ulogu u masovnim protestima u Ukrajini.

Grupa je objavila da će osvetiti Muzičkovu smrt, za koju optužuje policiju, prenio je Bi-Bi-Si. "Desni sektor" za sada nije komentarisao rezultate istrage.

Rezulatati istrage o okršaju sa Muzičkom 24. marta u zapadnom regionu Rivne objavljeni su na veb sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nekoliko stotina aktivista Desnog sektora blokiralo je prošlog mjeseca zgradu parlamenta u Kijevu zbog tog događaja.

Zvanična istraga je utvrdila da je Muzičko (51) ispalio dva metka dok su policajci pokušavali da ga savladaju i stave mu lisice. Prvi metak mu je okrznuo kožu, a drugi je bio fatalan.

Policajci su pokušali da mu pruže prvu pomoć na licu mjesta, a potom su pozvali hitnu pomoć, navodi se u izvještaju. Prethodno je tokom potjere jedan policajac ranjen iz vatrenog oružja.

Istragom je utvrđeno da je policija djelovala u skladu sa zakonom.

Bonus video: