Brisel i dalje oprezan prema Mađarskoj

Veoma kritičan izvještaj Evropskog parlamenta o kršenju demokratije u Mađarskoj iz jula prošle godine, nije donio nikakve konkretne rezultate
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 09:05h

Nepovjerenje i dalje koči odnose Brisela i Budimpešte premda je kriza u odnosima Evropske Unije (EU) i Mađarske utihnula. Protiv Mađarske se vodi 21 prekršajni postupak što, međutim, nije nešto posebno jer su sve zemlje EU predmet takvih postupaka, a većina prekšajnih postupaka protiv Mađarske je minorne prirode.

Veoma kritičan izvještaj Evropskog parlamenta o kršenju demokratije u Mađarskoj iz jula prošle godine, nije donio nikakve konkretne rezultate. Mađarska nikada nije zaista sankcionisana, iako ju je komesarka za pravosuđe Vivijen Reding često kritikovala.

Tako je zaboravljen i predlog Evropskog parlamenta da se Mađarskoj suspenduje pravo glasa u Evropskom savjetu. Vivijen Reding je u intervjuu prošlog maja austrijskom listu "Standard" rekla da ne krije nezadovoljstvo Mađarskom. Ona pripada istoj političkoj struji evropskih konzervativaca, kao i mađarski premijer Viktor Orban.

Reding je kritikovala česte promjene Ustava u Mađarskoj, zahvaljajući Orbanovoj dvotrećinskoj većini koju ima u Skupštini. Jedan evropski izvor je rekao da uprkos čestim antievropskim izjavama, Orban zna kada pretjera i tu stane. Izvor je dodao da Evropska komisija ima ograničena sredstva djelovanja prema Mađarskoj.

Mađarska ima koristi od članstva u EU. Budimpešta će za period 2014-2020. dobiti oko 20,5 milijardi eura za 98 odsto javnih investicija. Pomoć EU je neophodna za razvoj drumskog i željezničkog saobrachaja. U tim okolnostima bi za Mađarsku bilo samoubistvo da napusti EU. Zabrinuta zbog mađarskog izbora tendera za infrastrukturu, Komisija je na nekoliko nedjelja 2013. suspendovala slanje evropskih fondova.

Mađarska je tada protestovala i na kraju obezbjedila uslove za nastavak pomoći EU. Kriza u Ukrajini je podsjetila Budimpeštu da ima ključnu ulogu u politici zemalja koje se graniče s EU. Mađarska je član Višegradske grupe u okviru EU. Ta grupa (V4) u kojoj su i Poljska, Češka i Slovačka su izrazile solidarnost prema Ukrajini.

V4 takođe ima riječ o enegertici i klimi. Te četiri zemlje redovno blokiraju pregovore o usvajanju planova o klimatskim promjenama. Mađarska se zalaže i za nuklearne reaktore najnovije generacije.

Galerija

Bonus video: