Navaljnom zabranjeno širenje postova na društvenim mrežama

"Blogovi Navaljnog u servisima Tviter, Živi Žurnal, Fejsbuk i Vkontakte imaju istu tematsku usmjerenost - formiraju mišljenje čitalaca o neophodnosti
0 komentar(a)
Aleksej Navalni, Foto: Shutterstock
Aleksej Navalni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2014. 09:33h

Moskovsko tužilaštvo zabranilo je širenje postova opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog, saopštio je danas sam Navaljni, a potvrdio je i list "Vjedomosti".

U odluci zamjenika moskovskog tužioca koju je objavio Navaljni, navodi se da je sud 28. februara osudio opozicionara na kućni pritvor i zabranio mu da koristi internet, ali da se na društvenim mrežama i pojedinim sajtovima i dalje pojavljuju postovi sa njegovim stavovima.

"Bez obzira na odluku moskovskog reonskog Basmanskog suda, dejstva trećih lica doprinose kršenju zakona i zabrana koje je ustanovio sud, i sprečavaju tačno i bezuslovno ispunjavanje odluke suda", navodi se u odluci.

Dodaje se da je tokom "analiza objava" koje su postavili učesnici otvorenih grupa na internetu "u interesu Navaljnog", ustanovljeno da sadrže "otvorene pozive na učešće u masovnim akcijama, uz kršenje reda".

"Blogovi Navaljnog u servisima Tviter, Živi Žurnal, Fejsbuk i Vkontakte imaju istu tematsku usmjerenost - formiraju mišljenje čitalaca o neophodnosti i dozvoljenosti kršenja zakona", dodaje se u odluci.

Zamjenik moskovskog tužioca je s tim u vezi zatražio od Roskomnadzora (Ruska služba za nadzor komunikacija) da preduzme mjere "za ograničavanje pristupa odgovarajućim internet linkovima". List "Vjedomosti" piše da su upozorenje o neophodnosti blokiranja blogova dobila dva velika internet provajdera.

Bonus video: