Ne želi podjele

Kličko poziva Timošenkovu da odustane od kandidature

"Želim da se ova revolucija ne završi kao 2004. i da ljudima u zemlji bude bolje, kao i da mogu da se oslone na pravnu državu"
4 komentar(a)
Vitalij Kličko, Foto: Beta/AP
Vitalij Kličko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2019. 03:12h

Ukrajinski opozicioni političar Vitalij Kličko pozvao je Juliju Timošenku da odustane od predsjedničke kandidature i na izborima podrži Petra Porošenka.

On je, u autorskom tekstu u njemačkom dnevniku "Bild", istakao da se Ukrajina nalazi ne samo pred ogromnim reformama, već je i pod vojnom prijetnjom od strane Rusije.

Ukrajinska partija Otadžbina (Batkivščina) istakla je 29. marta kandidaturu svog lidera i bivše premijerke Julije Timošenko na izborima za predsjednika države, zakazanim za 25. maj.

Kličko, kao lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR), odustao je od kandidature za šefa države, najavivši kandidaturu za gradonačelnika Kijeva. Kličko je na predsjedničkim iziborima podržao lidera Solidarnosti, biznismena Pjotra Porošenka. "Potreban nam je zajednički predsjednički kandidat svih demokratskih stranaka, kako zemlju ne bi dalje dijelili", istakao je Kličko.

Porošenko, kako je dodao, prema istraživanjima ima trenutno najveću podršku i zbog toga je od njega dobio podršku.

"Za mene lično, povlačenje (iz predsjedničke trke) ne znači da ću se manje zalagati za Ukrajinu, već naprotiv. Važne reforme počinju u Kijevu, od glavnog grada sve zavisi. Želim da, kao gradonačelnik, ispunim obećanja koje smo dali građanima - reforme, borba protiv korupcije, izgradnja nove Ukrajine", poručio je Kličko.

"Želim da se ova revolucija ne završi kao 2004. i da ljudima u zemlji bude bolje, kao i da mogu da se oslone na pravnu državu", zaključio je Kličko u svojoj kolumni iz Ukrajine za "Bild".

Preporučujemo za Vas