Novi predsjednik Slovačke milioner i filantrop Andrej Kiska

Uspjeh Kiske kao čovjeka koji je Slovacima malo poznat, samo kao jedan od TOP menadžera 2006. godine i po dobrotvornoj fondaciji
82 pregleda 1 komentar(a)
Andrej Kiska, Foto: Reuters
Andrej Kiska, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2014. 08:35h

Slovaci su izabrali za novog, četvrtog predsjednika države 51-godišnjeg milionera bez političkog iskustva, Andreja Kisku.

Finansijer i filantrop Kiska sa 59,4 odsto osvojenih glasova pobijedio je najpopularnijeg slovačkog političara, premijera Roberta Fica kome je glasove dalo 40,6 odsto Slovaka koji su u subotu izašli u drugom krugu izbora na birališta.

Prema konačnim nezvaničnim rezultatima koje je objavio nacionalni zavod za statistiku na birališta u ovom drugom krugu izašlo je 50,5 odsto od 4,3 miliona Slovaka upisanih u biračke spiskove.

Premijer Fico priznao je poraz i čestitao Kiski još sinoć kada su glasovi sa polovine birališta pokazali njegovu ubjedljivu prednost. Zvanične rezultate potvrdiće Centralna izborna komisija danas a Kiska će funkciju preuzeti sredinom juna kada sadašnjem predsjedniku Ivanu Gašparoviču istekne drugi, poslednji mandat.

Uspjeh Kiske kao čovjeka koji je Slovacima malo poznat, samo kao jedan od TOP menadžera 2006. godine i po dobrotvornoj fondaciji Dobri anđeo, bez dana političkog iskustva, analitičari pripisuju fenomenu nepolitičke politike, traganju ne samo Slovaka, već i susjeda Čeha, za alternativom političarima ogrezlim u korupciju i skandale.

U ovom izbornom duelu presudio je i strah od suviše velike koncentracije vlasti u rukama jednog čovjeka, Roberta Fica, ako bi bio izabran za šefa države pošto njegova socijaldemokratska stranka SMER upravlja već dvije godine Slovačkom u jednopartijskoj vladi.

U spoljnopolitičkim odlukama Kiska je kampanji izjavio da neće vući samostalne poteze, već da će se konsultovati sa premijerom i njegovim ministrima.

Bonus video: