Šta se može kupiti sa dva eura u džepu: "Platiću ti sljedeće nedjelje ove pomorandže"

"Dva eura iduće nedjelje. Hoćeš li biti ovdje?", kaže dok podiže kesu s voćem. Prodavac potvrđuje, a on se šali: "Ništa, onda ja neću dolaziti, pa neću morati da ti platim!"
54 pregleda 8 komentar(a)
Jorgos Vagelakos, Foto: Reuters
Jorgos Vagelakos, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2018. 19:28h

Sa dva eura u džepu, Jorgos Vagelakos (81), penzionisani radnik fabrike, razgleda šta može da priušti sa pijace u svom radničkom kvartu u Atini.

Kao većina penzionera u Grčkoj, i on je snažno osjetio ekonomsku krizu. Tokom osam godina, međunarodni uslovi za pomoć zemlji pogodili su državni penzioni sistem i više od deset rundi rezova gurnuli su gotovo polovinu starije populacije ispod granice siromaštva.

Trenutno Grčka čeka treći, posljednji paket spasavanja koji stiže iduće nedjelje. Međutim Vagelakos ima malo toga da slavi.

"Platiću ti sljedeće nedjelje ove pomorandže", kaže prodavcu na pijaci. Polovinu novca koji je imao već je dao za nekoliko grozdova grožđa.

"Dva eura iduće nedjelje. Hoćeš li biti ovdje?", kaže dok podiže kesu s voćem. Prodavac potvrđuje, a on se šali: "Ništa, onda ja neću dolaziti, pa neću morati da ti platim!"

Novinar Rojtersa prvi put je intervjuisao Vagelakosa 2012, kada je Grčka potpisala drugi paket međunarodne pomoći koji ju je spasao bankrota i izlaska iz eurozone. Tada je na pijacu išao sa 20 eura u džepu. Njegova mjesečna primanja, uključujući penziju i dodatke, bila su srezana sa 1.250 na 900 eura.

Danas živi od 685 eura i dugovi mu se gomilaju, kaže.

Sa nezaposlenošću koja je na vrhuncu dostizala i 28%, četvrtinom djece koja žive u siromaštvu i smanjenim socijalnim davanjima, mnoge porodice zavise od primanja baba i djedova. Vagelakos više ne može da pomaže porodice svoja dva sina i jedva da ima da podmiri svoje i ženine potrebe.

"Ujutru se budim i kreće mi noćna mora“, kaže. „Kako da uskladim svoje finansije i obaveze? Sa tom mišlju ustajem svakog jutra".

Sjedeći za stolom u kuhinji svog skromnog doma, lista svesku sa zapisanim dugovima u apotekama i na drugim mjestima. "36,8 eura, 47,5 eura, plus 13 eura... Ako ovo dodam ostatku dugova koje moramo da platimo, šta će nam ostati za život?"

Penzioneri su organizovali brojne proteste protiv mjera štednje koje su nametnute kao uslov za dobijanje pomoći. Međutim, iako grčka ekonomija konačno počinje da raste (istina skromno), penzioneri bi mogli osjetiti još bolnih mjera. Izmjene regulative koja se tiče penzija znači da se 2019. očekuju dodatni rezovi.

"Memorandum (ugovor o spasavanju od bankrota) nikad neće isteći", kaže Vagelakos. Komentarišući plan evropskih partnera Grčke da pomno prate finansije ove zemlje nakon posljednjeg paketa pomoći 20. avgusta kaže: "Čak i ako se to okonča u avgustu, imaćemo stalni nadzor, koji za nas nije memorandum, nego konstantni komemorativni skup".

Bonus video: