Gej brakovi od ponoći legalni u Engleskoj i Velsu

Mnogi drugi planiraju da razmijene zavjete u prvim satima važenja zakona...
50 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 14:53h

Odbrojavanje je počelo: od ponoći, istopolni brakovi biće zakonom dozvoljeni u Engleskoj i Velsu, što je posljednja faza dugogodišnje borbe gejeva i lezbejki za jednakost, piše AFP.

Kad u ponoć istorijski zakon stupi na snagu, nekoliko parova reći će sudbonosno "da" u prvim minutima.

Mnogi drugi planiraju da razmijene zavjete u prvim satima važenja zakona, među njima i par koji će izvesti cijelu ceremoniju u pjesmi, u televizijskoj emisiji "Naše gej vjenčanje: Mjuzikl".

Građanska partnerstva legalna su u Britaniji od 2005. i bračna zajednica zapravo ne donosi nikakva nova prava, pošto je mogućnost usvajanja djece, na primjer, uvedena još 2002. Ali, aktivisti su zahtijevali potpunu jednakost sa heteroseksualnim parovima.

"Nismo željele da se vjenčamo dok to nije brak kakav su mogli da sklope i moji mama i tata, koji su mogli da imaju drugi muškarci i žene", kaže za Frans Pres Tereza Milvord (37).

Ona će se vjenčati sa djevojkom s kojom je u 11-godišnjoj vezi, Helen Brirli, u Jorkširu na sjeveru Engleske u subotu ujutro. Obje će biti obučene u krem boju, a Terezin otac ispratiće ih do matičara.

Vlada Dejvida Kamerona zalagala se za gej brakove, pa će se gej zastava duginih boja vijoriti cijelog vikenda na vladinim zgradama u Londonu, u čast stupanja na snagu novog zakona.

Iako su se članovi Kameronovih konzervativaca i Crkva protivili, zakon ima široku podršku javnosti.

Kako navodi AFP, riječ je o "konačnoj pobjedi" u dugotrajnoj borbi koja traje od dekriminalizacije homoseksualnosti u Engleskoj 1967. godine.

"Konačno, poslije godina u kampanjama, bilo koji par koji želi da se vjenča, može da se vjenča", izjavio je zamjenik premijera Nik Kleg.

Do sada, gej brakovi su legalizovani u 15 država, a u još tri su istopolni brakovi legalni u nekim oblastima. Međutim, homoseksualci su u najvećem dijelu svijeta i danas progonjeni.

Galerija

Bonus video: