Papa smijenio biskupa u Njemačkoj zbog rasipništva

Novi biskup će biti Manfred Grote. Tebarc Van Elst će novu dužnost dobiti "u odgovarajuće vrijeme"
63 pregleda 1 komentar(a)
Franc Peter Tebarc Van Elst, Foto: Reuters
Franc Peter Tebarc Van Elst, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2014. 15:47h

Poglavar katoličke crkve papa Franja danas je smijenio, donosno formalno prihvatio ostavku njemačkog biskupa o Limburga - Franca Petera Tebarc Van Elsta, pošto je vjernike uznemirio podatak da su radovi na njegovoj rezidenciji koštali 31 milion eura.

Papa je u oktobru Tebarc Van Elsta privremeno uklonio sa funkcije, do okončanja crkvene istrage, a on se branio tvrdnjom da se visoki račun odnosi na 10 projekata i da su postojali dodatni troškovi, jer su zgrade pod posebnom zaštitom kao istorijski objekti.

Uzbuđenje javnosti zbog odsustva finansijske transparentnosti je izazvala i činjenica da crkveni porez u Njemačkoj donosi godišnje milijarde eura njemačkoj crkvi.

Vatikan je danas saopštio da je istraga fonda za obnovu ustanovila da Tebarc Van Elst ne može ostati na dužnosti i da je papa Franja prihvatio njegovu ostavku, ponuđenu 20. oktobra.

Novi biskup će biti Manfred Grote. Tebarc Van Elst će novu dužnost dobiti "u odgovarajuće vrijeme", a odluka da mu se pruži nova šansa se tumači njegovim dobrim vezama u Rimu.

Papa Franja je od sveštenika i biskupa zatražio da budu primer umjerenosti u crkvi koja je "siromašna i za siromašne", a limburšku biskupiju da "pokorno" prihvati odluku o smjeni i založi se za obnovu "atmosfere milosrđa i pomirenja".

Bonus video: