Irina (ni)je za osudu: Snimala narkomanski par i njihovo dijete

Projekat Irine Popove, snimljen još 2008, naišao je na osudu javnosti zbog činjenice da je ona u ovako zabrinjavajućoj situaciji odlučila da bude samo pomatrač
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 18:20h

Nakon što je ruski fotograf Irina Popova objavila galeriju fotografija koja je rezultat dvotnedjeljnog druženja sa parom narkomana i njihovom dvogodišnjom kćerkom, mnogi su se zapitali u kojoj bi mjeri fotografi trebalo da se uključuju u ono čime se bave.

Postavlja se pitanje bi li u ovakvoj situaciji trebalo da u prvom redu zaštite dijete i jesu li i sami na neki način odgovorni za ono što se događa.

Projekat Irine Popove, snimljen još 2008, naišao je na osudu javnosti zbog činjenice da je ona u ovako zabrinjavajućoj situaciji odlučila da bude samo pomatrač.

Popova je na ulicama Sankt Petersburga slučajno zatekla Lilju u alkoholisanom stanju, a pored nje, u kolicima, spavala je njena kćerka.

Nakon što joj dozvolila da ih fotografiše, Lilja je pozvala u svoj stan, a ona i njen suprug Paša spremno su prihvatili da se Irina useli i sa njima provede petnaestak dana, svakodnevno ih snimajući.

Stan je bio u potpunom neredu, Lilja i Paša su primali socijalnu pomoć, neprestano su organizovali žurke za podjednako nadrogirane i pijane prijatelje, a dvogodišnja Anfisa se uglavnom sama snalazila.

"Bila sam usredsređena na svijet te djevojčice. Postala sam dio te porodice, a moj je fotoesej postao nalik ličnom dnevniku", otkriva Irina.

Njene su fotografije mnoge uznemirile jer očigledna je potpuna nebriga za dijete koje živi u prljavštini, igra se sa cigaretama i penje se na prozorsku dasku.

Dodatni problem je i to da Popova nije obavijestila socijalnu službu, a na internetu je pokrenuta kampanja oduzimanja starateljstva problematičnim roditeljima.

"Nisam ovo očekivala. Znam da će zvučati čudno, ali moja je namjera bila da fotografijama progovorim o ljubavi društveno marginalizovanih i nadala sam se da će one podstaći razumijevanje i podići svijest o tome koliko je teško odgojiti dijete", rekla je Irina.

Uvjerena je i da fotografije ne pokazuju njihovu nebrigu i nemogućnost da brinu za dijete već koliko je "život kompleksan i slojevit".

Doduše, situacija se promijenila od 2008. Lilja je započela s odvikavanjem i radi u jednoj trgovini, a dijete se nalazi kod Paše koji povremeno radi kao električar i živi sa novom djevojkom i njenim sinom.

Problem je nastao nakon što ih je Irina, uoči izložbe, obavijestila da bi im na vrata mogla zakucati policija i socijalna služba. Paša otad ne komunicira sa Irinom koja namjerava da objaviti knjigu o ovoj porodici.

Galerija

Bonus video: