Turska oborila sirijski avion

"Naš bombarder F-16 je politeo i pogodio ga. Zašto? Zato što kada povrijedite moj vazdušni prostor uslijediće žestoki odgovor", rekao je Erdogan
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2014. 14:55h

Turske oružane snage oborile su sirijski avion koji je ušao u turski vazdušni prostor u pograničnom regionu, izjavio je turski permijer Redžep Tajip Erdogan.

"Sirijski avion je povrijedio naš vazdušni prostor. Naš bombarder F-16 je politeo i pogodio ga. Zašto? Zato što kada povrijedite moj vazdušni prostor uslijediće žestoki odgovor", rekao je Erdogan na predizbornom skupu u sjeverozapadnoj Turskoj.

Pobunjenici se bore za kontrolu nad graničnim prelazom Kasab od petka kada su krenuli u ofanzivu. Sirijske vlasti kažu da ofanzivu podržava turska vojska, navodi Reuters.

Sirija je saopštila da je turska vazdušna odbrana oborila avion dok je napadao pobunjeničke snage unutar sirijske teritorije, rekavši da je obaranje aviona "očigledna agresija".

Pozivajući se na vojni izvor, sirijska državna televizija je objavila da je pilot uspio da se katapultira iz aviona.

Sirijska nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je, prema prvim izvještajima iz te oblasti, avion pao na sirijsku stranu granice.

Televizijska stanica libanske organizacije Hezbolah "Al Manar" javila je da su dvije rakete ispaljene sa turske teritorije.

Bonus video: