Ruske zastave na 189 vojnih objekata na Krimu

Neki ukrajinski vojnici, kako navodi agencija AFP, tada su zapjevali ukrajinsku himnu uz povike "Slava Ukrajini"
69 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 13:23h

Ruske zastave podignute su na 189 vojnih objekata na Krimu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u nedjelju, dva dana pošto je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim je završen postupak pripajenja poluostrva Krim Rusiji.

"Zastava Ruske Federacije podignuta je na 189 vojnih objekata i ustanova ukrajinskih oružanih snaga stacioniranih na području Republike Krim", objavilo je rusko ministarsto u saopštenju koje citira agencija RIA.

Ukrajinske baze padale su jedna za drugom u ruke ruske vojske na Krimu.

U Belbeku, blizu Sevastopolja, elitne ruske jedinice i proruske milicije u subotu su uz podršku oklopnih vozila zauzele vazduhoplovnu bazu pucajući u vazduh iz automatskog oružja, a vojnici su na nišanu držali ukrajinske vojnike.

Neki ukrajinski vojnici, kako navodi agencija AFP, tada su zapjevali ukrajinsku himnu uz povike "Slava Ukrajini".

Rusija demantuje da gomila vojnike na granici s Ukrajinom

Ruske vlasti su demantovale da nagomilavaju svoje vojnike na granici s Ukrajinom i navele da poštuju medjunarodne sporazume po tom pitanju, javlja agencija Interfaks.

"Ministarstvo odbrane poštuje sve međunarodne sporazume o ograničenom broju vojnika na pograničnim područjima s Ukrajinom", izjavio je pomoćnik ministra odbrane Anatolij Antonov.

"Ruske oružane snage nemaju nikakvu nedozvoljenu aktivnost koja bi predstavljala prijetnju za bezbjednost susjednih zemalja", rekao je Antonov.

Sekretar ukrajinskog Savjeta nacionalne bezbjednosti Andrej Parubij izjavio je da su ruske trupe spremne da napadnu Ukrajinu.

"Cilj (predsjednika Rusije) Vladimira Putina nije Krim, već Ukrajina. Njegove trupe raspoređene su na granici i spremne su da u svakom trenutku napadnu", rekao je Parubij na skupu pod nazivom "Za jedinstvenu Ukrajinu" u Kijevu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Čakom Hejgelom prije nekoliko dana naglasio da Moskva ne pokušava da osvoji istočni dio Ukrajine.

Galerija

Bonus video: