Rusija računa da SAD neće ići predaleko sa sankcijama

Pažljivo balansiranje kažnjavanja Rusije i zaštite američkih kompanija i globalne ekonomije biće još teže ukoliko SAD uvedu novu rundu sankcija
6 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2014. 09:38h

Američke sankcije protiv Rusije su oprezno smišljene kako bi pogodile uži krug predsjednika Vladimira Putina a da ne izazovu odmazdu Moskve protiv američkih kompanija, kazali su visoki zvaničnici SAD.

Zabrinutost zbog moguće ruske osvete "pomogla je da se oblikuje rasprava o odgovarajućim sankcijama" u Bijeloj kući, rekao je Rojtersu visoki američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Sankcije koje je Obama objavio u četvrtak doprinijele su padu vrijednosti ruskih akcija, a ministarstvo finansija je saopštilo da će možda morati da odloži plan o zaduživanju u inostranstvu ove godine.

Pažljivo balansiranje kažnjavanja Rusije i zaštite američkih kompanija i globalne ekonomije biće još teže ukoliko SAD uvedu novu rundu sankcija.

Mjere od četvrtka su uglavnom uperene protiv pojedinaca. S obzirom na to da je Putinova vladavina u velikoj mjeri lična, cilj je da se izvrši pritisak na ljude koji su mu najbliži u smislu novca i moći.

Vjeruje se da će nove sankcije morati da budu još opreznije usmjerene kako bi se izbjeglo kažnjavanje čitavih sektora ruske ekonomije, poput naftnog ili metalskog, što bi moglo imati posljedice po globalnu ekonomiju.

"Da bi zaista imale efekta, sankcije moraju biti slične onima koje su uvedene Iranu, moraju biti sveobuhvatne i pogoditi pravo u srce ekonomije,“ ocijenila je Fiona Hil sa Brukings instituta u Vašingtonu.

"Mislim da ruska strana kalkuli še da SAD neće ići predaleko, jer to kvari poslovni ambijent“.

Bonus video: