OEBS šalje posmatrače u Ukrajinu

Dogovor u Beču postignut je kasno sinoć, a misija će trajati pola godine. Ipak, kako je najavljeno, tim OEBS-a neće posjetiti i Krim
83 pregleda 1 komentar(a)
Eu, Ukrajina, Foto: Reuters
Eu, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2014. 10:28h

Tim od 100 međunarodnih civilnih posmatrača iz OEBS-a odlazi u Ukrajinu, dogovoreno je u sjedištu te organizacije u Beču.

Sa tim se, poslije nekoliko sedmica protivljenja, saglasila i Rusija.

Dogovor u Beču postignut je kasno sinoć, a misija će trajati pola godine. Ipak, kako je najavljeno, tim OEBS-a neće posjetiti i Krim.

“O misiji OEBS-a se saglasilo 57 država članica. To je dobra vijest, riječ je o konstruktivnom angažovanju. Posmatrači će na odgovoran način obavljati svoj zadatak”, rekao je američki ambasador u OEBS-u, Danijel Ber, prenosi RTS.

Ruski ambasador u OEBS-u, Andrej Kelin, nada se da će posmatrači biti brzo razmješteni u djelove Ukrajine. “Rusija je spremna da doprinese toj misiji i poslaće svoje posmatrače koji će pomoći da se smiri situacija u Ukrajini”.

U Ukrajinu je poslije boravka u Rusiji stigao generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Ban Ki Mun.

On je prvog dana posjete razgovarao sa predsjednikom Oleksandrom Turčinovim i pozvao Kijev i Moskvu na mirovne razgovore.

“Poruka generalnog sekretara na svim sastancima u Kijevu je slična onoj koju je iznio ruskim vlastima. Ozbiljno je zabrinut zbog napete situacije u nekim djelovima Ukrajine kao i između Kijeva i Moskve. Ponovio je svoje osjećanje da se kriza može riješiti samo mirnim, diplomatskim rješenjem, na bazi Povelje UN”, kazao je portparol generalnog sekretara UN, Stefan Dijaric.

U Moskvi je sinoć svečano obilježeno pripajanje Krima Ruskoj Federaciji. Priređen je vatromet iznad Kremlja i drugih znamenitosti u ruskoj prijestonici.

Ukrajinski vojnici sa Krima će biti smatrani za heroje

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će vojnici koji se vraćaju sa Krima biti dočekani kao "pravi heroji", nikako kao dezerteri.

Ministarstvo je navelo da je izdalo saopštenje kako bi demantovalo "dezinformacije koje aktivno šire neke ruske specijalne službe".

"Ta dezinformacija ima za cilj da se širi ideja da će jedinice koje napuštaju Krim biti raspuštene i da će ukrajinsko tužilaštvo protiv svakog vojnika podići optužnicu za veleizdaju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su vojnici koji su služili na Krimu "pravi heroji za Ukrajince".

Ukrajinske vlasti razmatraju mogućnost da ti vojnici dobiju status vojnih veterana sa garancijama i odgovarajućim socijalnim olakšicama, jer su "pružili otpor i pokazali hrabrost".

Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika na Krimu predalo je bez otpora ruskim i proruskim snagama baze i brodove na tom poluostrvu.

Bonus video: