EU: Smanjiti energetsku zavisnost od Rusije

"Smanjenje energetske zavisnosti, pogotovo od Rusije, bilo je ključna stavka naših razgovora. Ako odmah ne reagujemo, do 2035. uvozićemo 80 odsto nafte i gasa"
57 pregleda 18 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2014. 09:28h

Lideri Evropske unije dogovorili su se da pojačaju napore da se smanji energetska zavisnost, prije svega od Rusije, nakon razvoja događaja u Ukrajini.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej izjavio je da su se lideri 28-članog bloka na samitu EU složili da će na idućem sastanku zakazanom za jun skicirati okvir za energetsku bezbjednost, prenosi agencija Frans pres.

"Smanjenje energetske zavisnosti, pogotovo od Rusije, bilo je ključna stavka naših razgovora. Ako odmah ne reagujemo, do 2035. uvozićemo 80 odsto nafte i gasa", rekao je Van Rompej.

Među mjerama koje su u planu je diversifikacija izvora energije putem promovisanja domaćih opcija kao što su obnovljiva i nuklearna energija, kao i bolja međusobna povezanost zemalja EU, kao i povezanost sa trećim zemljama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da bi jedna od opcija diversifikacije energetskih izvora mogao biti uvoz gasa iz škriljaca iz SAD, pod uslovom da Amerika izgradi izvoznu infrastrukturu.

"Mnogi smatraju da bi to bila dobra opcija, ukoliko se SAD odluče na izvoz gasa iz škriljaca", rekla je kancelarka novinarima nakon samita EU.

Bonus video: