Ukrajina blokirala izlaz sa Krima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će možda biti primorano da otkaže planove za zaduživanje u inostranstvu ove godine
132 pregleda 91 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2014. 18:51h

Ukrajinska pogranična straža je danas popodne, u 16 časova po lokalnom vremenu, jednostrano blokirala izlaz sa Krima u Ukrajinu, izvještava Itar-Tas.

Prema tumačenju krimskih vlasti, to je učinjeno kako bi se Krim optužio da sprječavaju ljude da napuste poluostrvo i odu u Ukrajinu i kako bi se stvorila tenzija na granici.

Ovim postupkom su njegovi nalogodavci u suštini samo stvorili neprilike sopstvenim državljanima, ističu krimski zvaničnici.

Sankcije uvedene Rusiji već djeluju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će možda biti primorano da otkaže planove za zaduživanje u inostranstvu ove godine, priznavši da sankcije Zapada već djeluju.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije bliskim saradnicima Vladimira Putina zbog aneksije Krima i zaprijetile dodatnim mjerama koje bi pogodile glavne sektore ruske ekonomije.

Uslijedile su slične mjere Evropske unije protiv moćnih pojedinaca, uključujući njihovu imovinu u EU.

Obama je rekao da Vašington razmatra i sankcije protiv ekonomskog sektora, uključujući finansijske usluge, naftu i gas, metalsku, rudarsku i vojnu industriju, ako Rusija pokrene vojnu akciju na istoku ili jugu Ukrajine

"Bilo kakve sankcije imaju negativan uticaj na bilateralnu trgovinu, prognozu i ekonomski rast", rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

Dodao je da će nametnute sankcije sigurno doprinijeti ukupnoj negativnoj percepciji o ruskoj ekonomiji, "što je već odraženo u prognozama agencija za kreditni rejting".

U četvrtak su Standard i Purs i Fič smanjile sa stabilnog na negativni dugoročni rejting ruskog duga.

Rojters navodi da ruske devizne rezerve iznose 494 milijardi dolara a ministarstvo finansija očekuje deficit budžeta od samo 0,5 odsto BDP ove godine, što joj omogućava da odloži planove o zaduživanju.

Međutim, centralna banka se bori da odbrani rublju od kad ju je Putinova objava primorala da poveća kamatnu stopu za 150 baznih poena kako bi suzbila odliv kapitala.

Banka je prošle nedjelje saopštila da neće uvoditi kontrolu kapitala, uprkos očekivanjima da će se oko 50-70 miljardi dolara odliti iz Rusije u prvom kvartalu, u poređenju sa 63 milijardi dolara tokom čitave prošle godine.

Kompanije Viza i Masterkard su obustavile obezbjeđivanje usluga platnih transakcija klijentima Banke Rusija, koja se u četvrtak našla na crnoj listi SAD.

Putin će primati platu preko Banke Rusija

Te usluge su ukraćene i SMP banci, povezanoj sa dvojicom Rusa sa američke crne liste.

"Sve je to posljedica sankcija", rekao je Siluanov.

SMP je te poteze opisala kao nezakonite a strane banke i kompanije sada strahuju od sekundarnih propratnih efekata sakcija.

Za njih bi bio najgori scenario da Vašington zabrani bankama da posluju sa ruskim klijentima, piše Rojters. Slične sankcije su uvedene Iranu.

"Ono što smo vidjeli do sada je stvarno ništa. To je čisto kozmetički", rekao je Rojtersu jedan francuski bankar u Moskvi.

"Najveći rizik su oštrije sankcije i nemogućnost transfera u američkim dolarima", rekao je bankar, koji je želio da ostane anoniman.

"Mogućnost plaćanja u dolarima je ključna za rusku ekonomiju, koja zavisi od izvoza energije".

Obama je rekao da Vašington razmatra i sankcije protiv ekonomskog sektora, uključujući finansijske usluge, naftu i gas, metalsku, rudarsku i vojnu industriju, ako Rusija pokrene vojnu akciju na istoku ili jugu Ukrajine.

EU je juče potpisala politički sporazum sa Ukrajinom i obećala finansijsku pomoć čim Kijev postigne sporazum sa MMF-om.

Putin je ismijao mjere Vašingtona i odbacio navode o povezanosti sa Bankom Rusija, ali je naredio centralnoj banci da je podrži

Rekao je da Banka Rusija nema ništa sa događajima na Krimu. Klijenti banke, sa sjedištem u Sankt Peterburgu, uglavnom su iz ruskog energetskog sektora. Kovalčuk ima 40,3 odsto udjela u banci.

Među onima kojima su SAD uvele sankcije nalazi se biznismen Genadij Timčenko, Putinov dugogodišnji saradnik i suvlasnik Gunvora, četvrte po veličine kompanije za trgovinu naftom. Timčenko takođe ima 7,9 odsto udjela u Banci Rusija.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da Putin lično ostvaruje profit od kompanije čija trgovina iznosi skoro tri odsto svjetske nafte.

"Timčenkove aktivnosti u energetskom sektoru su direktno povezane sa Putinom. Putin ima investicije u Gunvoru i možda ima pristup sredstvima Gunvora,“ navedeno je u saopštenju.

Kompanija je odbacila ove tvrdnje.

Obamina lična poruka Putinu zbog korumpiranog sistema

Putin je ismijao mjere Vašingtona i odbacio navode o povezanosti sa Bankom Rusija, ali je naredio centralnoj banci da je podrži. Obećao je da će ubuduće primati platu preko Banke Rusija.

Kovalčuk je takođe jedan od trojice osnivača luksuznog kompleksa dača kod Sankt Peterburga, Ozero (jezero), kojima su SAD uvele sankcije.

Putin je 2012. prijavio prihod od 5,8 miliona rubalja i požalio se da radi kao "rob" za dobro Rusije, ali je Njemcov tada rekao da četiri jahte, nekoliko palata i luksuzne predsjedničke privilegije znače da Putinu nije potrebno lično bogatstvo dok je na funkciji

"Ove sankcije su Obamina privatna poruka Putinu", rekao je bivši centralni bankar i zvaničnik ministarstva finansija Sergej Aleksašenko.

To nije samo poruka da bi Putin trebalo da promijeni taktiku oko Krima nego i da je politički sistem koji je izgradio - koncentrisanje moći u rukama predsjednika - u najboljem slučaju manjkav a u najgorem korumpiran.

Rojters ocjenjuje da uspon Vladimira Jakunjina na čelo državne željeznice, Kovalčuka na čelo Banke Rusija i Andreka Fursenka, koji je sada pomoćnik u Kremlju, kaže puno o tome kako taj sistem funkcioniše.

"Mi smo samo mala grupa ljudi koje je ujedinio zajednički interes i, naravno, lojalnost državi", rekao je Jakunjin o Ozeru prošle godine.

Kremlj odbacuje optužbe opozicionog političara Borisa Njemcova i njegovog kolege Vladmira Milova da je sistem koji je stvorio Putin omogućio njegovim prijatelja nezakonito bogaćenje.

Putin je 2012. prijavio prihod od 5,8 miliona rubalja i požalio se da radi kao "rob" za dobro Rusije, ali je Njemcov tada rekao da četiri jahte, nekoliko palata i luksuzne predsjedničke privilegije znače da Putinu nije potrebno lično bogatstvo dok je na funkciji.

Galerija

Bonus video: