Tereza Mej čvrsto odlučila: Sa ili bez dogovora, Bregzit bez odlaganja

Premijerku ne plaše katastrofična predviđanja da neće biti hrane, ljekova i posla
893 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: HANNAH MCKAY
Tereza Mej, Foto: HANNAH MCKAY
Ažurirano: 29.01.2019. 21:56h

London će od Brisela zvanično zatražiti da se pregovarački proces o izlasku iz EU ponovo otvori, obećala je britanskim parlamentarcima premijerka Tereza Mej. U novim pregovorima ona će tražiti značajne i pravno obavezujuće promjene onoga što je do sada pod pritiskom prihvatila.

Iz Evropske unije su ekspresno odgovorili da promjene teksta usvojenog dogovora neće biti. Mej je pred Donjim domom rekla da zna kako je prostor za razgovor sužen, ali da smatra da nešto ipak može da se dobije.

"Danas imamo šansu da pokažemo Evropi šta je potrebno da bi se postigao uspješan dogovor. Kako da se izađe iz ove konfuzije", rekla je Tereza Mej.

Premijerka je čvrsta u odluci da, sa ili bez dogovora, Velika Britanija izlazi iz EU bez odlaganja.

Ne plaše je katastrofična predviđanja da neće biti hrane, ljekova i posla.

"Dobili smo jasnu instrukciju od glasača da napustimo Uniju. Ali građani očekuju da se Bregzit desi sa minimalnom štetom i za nas i naše evropske partnere", rekao je državni sekretar za trgovinu Lajam Foks.

U poznatom lancu pabova Vedrspun već su se spremili za Bregzit bez dogovora. Umjesto šampanjca služe domaća gazirana vina, a francuski kalvados zamijenila je australijska "ozi rakija".

Bonus video: