finski projekat

Svjetleći jeleni za manji broj saobraćajnih nesreća

"Nadamo se da će ovaj projekat biti toliko uspješan da ćemo moći ovaj sprej koristiti na životinjama u cijelom regionu"
39 pregleda 2 komentar(a)
19.02.2019. 06:40h

Kako bi smanjili broj nesreća uzrokovanih nalijetanjem na životinje koje prelaze preko ulice, u Finskom udruženju uzgajivača jelena predložili su farbanje rogova divljači u boju koja svijetli u mraku.

Predloženo rješenje bi, kako smatraju, štitili i životinje i vozače.

"Nadamo se da će ovaj projekat biti toliko uspješan da ćemo moći ovaj sprej koristiti na životinjama u cijelom regionu", kazali su u Udruženju.

Udruženje je kontaktiralo kompaniju za proizvodnju boja Albedo 100 koja proizvodi posebnu boju u spreju koja je vidljiva samo pod snopom svjetlosti.

Uzgajivači divljači odlučili su se na dvije vrste boje. Trup životinje tako bi bio obojen u boju topivu u vodi dok bi rogove obojili u nešto trajniju verziju boje.

U FInskoj se, prema podacima Udruženja, dogodi oko tri do pet hiljada saobraćajnih nesreća uzrokovanih naletom na divljač ili u pokušaju izbjegavanja ovih velikih životinja. U Udruženju navode da su takvi sudari, u većini slučajeva "puno opasniji i smrtonosniji za životinje nego za vozače".

Testna faza projekta počela je prošle sedmice na 20 jelena u regionu Lapland.Ako testiranje porđe dobro, u planu je farbanje većeg broja životinja ove jeseni.

Galerija