Ne odustaju

Građani Peskare ne žele kabl kroz svoj grad

Visokonaponski energetski kabl treba da prođe na oko 70 centimentara ispod ulica u Peskari, što bi građane izložilo veoma štetnim elektromagnetnim zračenjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 20:15h

Protekle sedmice u Peskari ponovo je u žiži interesovanja javnosti bio komitet “Ne dirajte našu budućnost”, koji je godinama protiv da Ternin kabl prođe kroz Peskaru.

Inspirisan uspjehom građana iz obližnje regije Marke koji su zaustavili gradnju elektrane, komitet građana Peskare podnio je zahtjev svim kandidatima za predsjednika regije Abruco da potpisom obećaju da će raspisivati regionalni referendum u svim opštinama kroz koje treba da prođe kabl.

Vođa komiteta Lorenco Valoreja traži da Terna pojedinačno isplati odštetu građanima čije je vlasništvo u neposrednoj blizini trase kabla i planirane centrale za transformaciju energije - u slučaju Peskare to je oko 50 porodica.

Nije riječ o eksproprijacijama koje su u toku, već o isplati dodatne odštete onim građanima koji će biti prinuđeni da žive u blizini trase kabla, a koji će, osim štete od elektromagnetnih zračenja, ispaštati i drastičan pad vrijednosti njihovih nekretnina.

“Do danas, pojedinci od Terne nisu primili ništa - a 5 ili 7 miliona eura koje su od Terne dobili opštine Ćepagati i Peskara nisu ništa drugo do kap u moru ako ih uporedimo sa svim problemima koje će takav projekat izazvati”, izjavio je Valoreja.

Visokonaponski energetski kabl treba da prođe na oko 70 centimentara ispod ulica u Peskari, što bi građane izložilo veoma štetnim elektromagnetnim zračenjima, ističe Valoreja, lokalni političar iz Peskare.

"Referendum iz 2012. je stopirao stvaranje nuklearnih centrala, za potrebe jedne od kojih je vjerovatno i bio osmišljen kabl Tivat-Peskara koji treba da stigne u Abruco putem Jadrana. Italija i Crna Gora međutim još uvijek imaju u planu postavljanje kabla i mi želimo da ga zabranimo zbog više razloga", izjavio je Valoreja, ističući da postoji "više studija koje potvrđuju povećanje slučajeva oboljelih od tumora u oblastima izloženim elektromagnetnim zračenjima.

"Još jedan razlog je što kabl ne stremi ka energetskoj autonomiji Italije, već povećava našu zavisnost od inostranstva", istakao je on.

Valoreja je naveo i to što će kabl biti uvezan sa proizvođačem energije iz neobnovljivog izvora, navodeći da će kabl u Crnoj Gori biti povezan i sa elektranom na ugalj. On je među negativnim aspektima kabla istakao i to što bi održavanje navodno palo u ruke lokalnih opština uz značajne ekonomske troškove.

Valoreju je u aktivnostima protiv Terninog kabla podržao i Atilo Falki, član italijanskog Nacionalnog komiteta protiv naftnih bušotina, koji je proteklih dana i sam pozvao nadležne institucije da još jednom ozbiljno razmotre ovaj projekat.