Nacisti u ukrajinskoj vladi

Svoboda” je na posljednjim izborima bila četvrtoplasirana i dobila 36 mjesta u parlamentu
69 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 14:44h

Ekstremističke stranke iskoristile su krizu u Ukrajini i zauzele mnoge značajne funkcije u novoj vladi.

U pitanju su ne samo radikalni desničari, već i oni koji veličaju nacizam.

Tako je Andrej Parubij, koji je poslije pada Janukoviča postao sekretar za odbranu i nacionalnu bezbjednost osnivač Socijal-nacionalne partije Ukrajine SNPU, nacističke stranke formirane po ugledu na Hitlerove nacional-socijaliste, a njeni članovi mogu biti samo ukrajinci.

Kasnije je iz nje nastala “Svoboda”, ekstremna desničarska stranka, koju predvodi Oleg Tjagnibok, jednim od trojice političara koji su se na protestima u Ukrajini nametnuli kao opozicione vođe.

“Svoboda” je na posljednjim izborima bila četvrtoplasirana i dobila 36 mjesta u parlamentu.

Pozvao Umarova da djeluju protiv Rusije: Jaroš (foto: Reuters)

Za vrijeme protesta u Kijevu, aktivisti “Svobode” su nakon zauzimanja Gradske vijećnice istakli rasistički logo “Bijela moć” a njihov lider Tjagnibok ne krije mržnju prema Rusima, a kada se kandidovao za predsjednika 2009, obećao je da će upotrijebiti nuklearno oružje ako dođe do ruske invazije.

Nedavno je dodao da će “prvo preklati sve Jevreje i Ruse”.

Parubijev zamjenik postao je Dmitro Jaroš, vođa "Desnog sektora“, za kojim je Rusija raspisala međunarodnu potjernicu jer je pozvao najtraženijeg ruskog teroristu Doku Umarova, da zajedno rade protiv Rusije.

"Desni sektor“ čini nekoliko radikalnih desničarskih grupa, među njima "Patrioti Ukrajine“, "Trizub“ i "Bijeli čekić“.

Članovi "Desnog sektora“ su fudbalski navijači i huligani, a za vrijeme protesta okupirali su veliki broj državnih zgrada, a prema stranim izvještačima sa Majdana, bili su najagresivniji u sukobu sa policijom, bacali su Molotovljeve koktele i linčovali policajce.

Ni radikalna paravojna UNA-UNSO nije ostala kratkih rukava, a njihova članica je i Tatjana Černovol, novinarka poznata na Zapadu kao borac za slobodu riječi.

Galerija

Bonus video: