Britanski poslanici: "Gangsterski" Fejsbuk namjerno krši zakone

Parlamentarni odbor poziva na pokretanje istrage o poslovnoj praksi ove tehnološke kompanije
863 pregleda 0 komentar(a)
Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, Foto: Beta-AP
Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, Foto: Beta-AP

Britanski poslanici optužili su Fejsbuk da je "namjerno i svjesno prekršio zakone o zaštiti privatnosti podataka i o tržišnoj konkurenciji" u Velikoj Britaniji navodeći da se ta kompanija ponaša kao "gangster" u digitalnoj sferi.

Odbor britanskog parlamenta za medije, kulturu, sport i digitalno poslovanje objavio je izvještaj na 108 stranica o dezinformacijama na društvenim mrežama u kojem poziva na pokretanje istrage o poslovnoj praksi ove tehnološke kompanije.

Takođe tvrde da je direktor Fejsbuka Mark Zakerberg iskazao nepoštovanje prema britanskom parlamentu jer se nije pojavio pred njim, prenosi Tanjug.

Britanski poslanici u izvještaju zaključuju da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da usvoji nove regulatorne odredbe kako bi Fejsbuk i druge društvene mreže mogle da se smatraju odgovornim za prekršaje u digitalnoj sferi.

"Kompanijama poput Fejsbuka ne smije da se dozvoli da se ponašaju kao 'digitalni gangsteri' koji sebe smtraju ispred i izvan zakona", navode britanski poslanici u izvještaju, prenosi "Vašington post".

Britanski odbor naveo je da poslije više pregledanih internih mejlova zaposlenih u Fejsbuku, zaključio da je rukovodstvo te kompanije "namjerno i svjesno" prekršilo zakon o privatnosti podataka i zakone koji regulišu tržišnu konkurenciju.

Navodi se da je Fejsbuk omogućio krupnim kompanijama specijalan pristup privatnim podacima korisnika Fejsbuka i njihovim prijateljima, a da oni sa tim nisu bili upoznati.

Osim toga, kako se tvrdi, Fejsbuk je namerno doveo svoje konkurente u nezgodnu situaciju jer im je ograničio pristup sajtu i podacima korisnika koji bi im koristili.

Poslanici su uvjereni da britanska vlada treba da istraži da li "Fejsbuk nepošteno koristi dominantnu tržišnu poziciju na društvenim mrežama da odluči koja kompanija će poslovati uspješno, a koja će propasti", navodi se u izvještaju.

"Posljednjih 12 mjeseci bili su period istrage i otkrića. Ali mislim da će godina pred nama biti godina akcije", rekao je predsjedavajući Odbora Demijan Kolins.

On je naveo da će se u maju ponovo sastati sa kolegama iz devet zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum o saradnji u oblasti regulacije društvenih mreža 2018. godine.

U odgovoru na ove optužbe Fejsbuk je saopštio da je napravio značajne promjene svoje poslovne prakse i da podržava regulisanje u toj oblasti, uključujući zaštitu privatnosti, ali istovremeno negira da je prekršio zakone u Britaniji.

"I mada još imamo puno toga da uradimo, nismo ista kompanija kakva smo bili prije godinu dana", rekao je Karim Palant, menadžer Fejsbuka za javnu politiku u Velikoj Britaniji.

Bonus video: