Gul: Facebook i YouTube neće biti zabranjeni

Gul je podsjetio da vlasti, na osnovu nedavno usvojenog zakona, mogu da blokiraju pristup sajtovima ukoliko je povrijeđena nečija privatnost
79 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 15:43h

Turski predsjednik Abdulah Gul je poslije najave premijera redžepa Tajipa Erdogana da bi poslije lokalnih izbora mogao da zabrani Facebook i YouTube, izjavio da se to neće dogoditi.

"Njihovo gašenje ne dolazi u obzir", kategoričan je bio Gul kada su ga novinari pitali da prokomentariše Erdoganovu izjavu.

Gul je podsjetio da vlasti, na osnovu nedavno usvojenog zakona, mogu da blokiraju pristup sajtovima ukoliko je povrijeđena nečija privatnost, prenijela je agencija Rojters.

Erdogan je sinoć u intervjuu turskoj stanici "ATV" rekao da neće "ovaj narod ostaviti na milost i nemilost Jutjuba i Fejsbuka". Upitan da li te mere možda podrazumijevaju i zabranu tih sajtova, Erdogan je odgovorio: "I to je uključeno".

Erdogan je u oštrom sukobu sa turskim imamom koji živi u SAD Fethulahom Gulenom, bivšim saveznikom, kog je optužio da na Internetu objavljuje lažne audio snimke, a na osnovu kojih je otkrivena korupcija u najužem Erdoganovom krugu.

Vladini zvaničnici navode da je Gulenova mreža Hizmet izgradila tajni uticaj u turskoj policiji i pravosuđu tokom prošle decenije i da nelegalno prisluškivanje na hiljade telefonskih razgovora, a glavni cilj im je da se "zakuvavaju" krivični predmeti protiv političkih neprijatelja uz pokušaj da se tako utiče na zvaničnu Ankaru.

Ove optužbe Gulen je negirao.

Četiri tajna snimaka pojavila su se nedavno na YouTube-u kao dio onoga što turski premijer vidi da kao kampanju protiv njegove vladajuća Partije pravde i razvoja pred lokalne izbore 30. marta i predsjednicke izbore kasnije ove godine.

Erdogan: Zabraniću Facebook i Youtube

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je sinoć da će poslije izbora 30. marta u Turskoj zabraniti korišćenje društvene mreže Facebook i sajta YouTube.

"Ima novih mjera koje ćemo preduzeti poslije 30. marta, uključujući zabranu Facebooka i YouTubea", rekao je Erdogan privatnoj turskoj televiziji ATV.

Turska opozicija traži ostavku Erdogana, od kada je u zemlji izbio skandal, pošto je niz visokih zvaničnika uhapšen zbog sumnje na korupciju.

Redžep Tajip Erdogan (foto: Reuters)

Prošle sedmice na internetu su objavljeni snimci telefonskih razgovora koji Erdogana direktno povezuju sa korupcijom.

U spornom telefonskom razgovoru, čija autentičnost još nije potvrđena, Erdogan navodno od svog sina traži da prikrije velike svote novca.

Turski premijer je 5. marta optužio svoje protivnike za zavjeru sa ciljem da se obori vlada, a razgovore objavljene na internetu nazvao je "nemoralnom montažom".

Od kada je zbog sumnji za korupciju u Turskoj uhapšeno desetine zvaničnika bliskih režimu, Erdogan je u više navrata optužio uticajan islamski pokret Fetulaha Gulena za zavjeru sa ciljem da se oslabi režim.

Galerija

Bonus video: