Novo pravilo

Ko se penje na Mont Everest, mora da sakupi osam kilograma smeća

Ova odluka, kako je objašnjeno, ima za cilj da očisti "krov svijeta" koji je sve zatrpaniji smećem
4 komentar(a)
Mont Everest, Foto: Shutterstock
Mont Everest, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2019. 09:08h

Nepalske vlasti su uvele novo pravilo za alpiniste koji se spremaju da osvoje najviši vrh na svijetu Mont Everest - moraće da u povratku donesu osam kilograma smeća koje će usput pokupiti ili da se suoče sa sudskom tužbom.

Ova odluka, kako je objašnjeno, ima za cilj da očisti "krov svijeta" koji je svake godine sve zatrpaniji smećem koje ostavljaju planinari.

Kako prenose strani mediji, padine Mont Everesta (8.848 metara) su prekrivene otpadom koje su za sobom ostavljale ekspedicije tokom proteklih decenija: od praznih boca sa kiseonikom, preko šatora i konzervi, do tijela poginulih alpinista koja se ne raspadaju zbog ekstremno niskih temperatura.

"Da bi se Mont Everest očistio, vlada je odlučila da svaki član ekspedicije mora da, pored vlastitog smeća, vrati najmanje osam kilograma otpada", izjavio je Madhusudan Burlakoti, predstavnik nepalskog ministarstva turizma.

Novo pravilo se odnosi na sve alpiniste koji će od aprila ove godine krenuti na vrh planine iz baznog kampa.

Članovi ekspedicija će morati da "svoje" smeće predaju birou koji će se otvoriti idućeg mjeseca blizu kampa.

Osim što će paziti na primjenu nove mjere, pomenuti biro će pružati i medicinsku pomoć alpinistima i sprječavati nepoželjne incidente, poput tuča i svađa do kojih povremeno dolazi između planinara i lokalnih vodiča.

"Svi naši prethodni napori da se planina očisti nisu dali rezultata. Ovog puta, ukoliko alpinisti ne vrate smeće, protiv njih će biti podignuta tužba i biće strogo kažnjeni", kazao je Burlakoti.