Rusija: Blokirane veb stranice koje su podržavale proteste u Ukrajini

Najveća grupa koja je podržavala demonstracije u Ukrajini ima više od 500.000 članova
52 pregleda 3 komentar(a)
Kijev protesti, Kijev nasilje, Foto: Reuters
Kijev protesti, Kijev nasilje, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2014. 12:21h

Ruska agencija zadužena za praćenje interneta blokirala je 13 internet stranica povezanih s ukrajinskim pokretom demonstranata koji je prošle nedjelje pomogao svrgavanju ukrajinskog predsjednika naklonjenog Rusiji Viktora Janukoviča.

Agencija "Roskomnadzor" u današnjem saopštenju je navela da je iz kancelarije glavnog tužioca naređeno da budu ugašene internet stranice na ruskom vodećem internet sajtu za društvene medije, "VKontakte".

Agencija je navela da su putem tih internet stranica grupe "promovisale aktivnosti ukrajinskih nacionalističkih grupa" i optužila ih za ohrabrivanje "terorističkih aktivnosti" i "učestvovanje u nekažnjenim masovnim akcijama".

Najveća grupa koja je podržavala demonstracije u Ukrajini, a koja ima više od 500.000 članova, danas nije bila dostupna korisnicima na ruskoj teritoriji.

Dok je većina ruskih medija pod kontrolom države, internet je do sada bio većinom slobodan od cenzure i na internetu je bilo prostora za aktivne forume vezane za kritike na račun vlade, navodi Asošiejted Pres.

Bonus video: