Ankara: Suzavcem i vodenim topovima na studente

"Vlado podnesi ostavku", "Lopove (premijer) Tajipe Erdogane", uzvikivala je okupljena masa
7 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 14:34h

Turska policija upotrijebila je danas suzavac i vodene topove protiv nekoliko stotina studenata koji su demonstrirali na Univezitetu u Ankari.

"Vlado podnesi ostavku", "Lopove (premijer) Tajipe Erdogane", uzvikivala je okupljena masa, uglavnom studenata, u okviru univerzitetskog kampusa gdje su postavili improvizovanu barikadu, prenijela je agencija Rojters.

Erdogan tvrdi da je snimak lažan

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je potpuno lažan audio snimak na kome se navodno čuje kako on i njegov sin raspravljaju o tome kako da se otarasi velike količine novca i ocijenio da se riv adi o "gnusnom napadu" na njega i na Tursku.

Snimak je sinoć procurio preko interneta i odmah ga je osudio premijerov kabinet, navodeći u saopštenju da će premijer preduzeti zakonske mjere protiv autora. Opozicija je, s druge strane, zatražila ostavku premijera.

Da li je stvarno korumpiran ili mu neko smiješta: Erdogan; Foto: Reuters

Erdogan je danas, u svom redovnom obraćanju poslanicima svoje Partije pravde i razvoja u parlamentu, rekao: "Ono što je učinjeno predstavlja gnusni napad na premijera Republike Turske".

Istovremeno je vođa turske opozicije pozvao tužilaštvo da pokrene istragu o aktivnostima premijera Erdogana zbog navoda o korupciji poslije otkrivanja audio snimka.

Vođa opozicione desničarske partije Nacionalistička partija akcije Devlet Bahdželi izjavio je da su snimci "zapanjujući" i pozvao tužioce i druga sudska tijela da reaguju.

On je rekao da Erdogan ne smije čak ni da pomisli da se izvuče tvrdnjama da su snimci montirani.

Kabinet Erdogana saopštio je da su krivotvorene i "potpuno neistiniti" audio snimci na YouTubeu na kojima navodno Erdogan kaže sinu Bilalu da se riješi velikih iznosa novca na dan kada se saznalo za istragu o mitu u njegovoj vladi.

Agencija Reuters nije mogla da provjeri autentičnost audio snimaka koje su u ponedjeljak kasno uveče stavljene na YouTube, ali je u međuvremenu uklonjen.

Na snimcima se može navodno čuti Erdoganov glas kako moli svoga sina da ukloni novac iz njegovog doma.

Na snimcima navodno Erdogan i Bilal razgovaraju kako svesti iznose na "nulu" odnosno kako ih razdijeliti između nekoliko poslovnih ljudi

Na snimcima navodno Erdogan i Bilal razgovaraju kako svesti iznose na "nulu" odnosno kako ih razdijeliti između nekoliko poslovnih ljudi.

U jednom trenutku se navodno spominje da je riječ o 30 miliona eura.

Snimci su se pojavili dva dana nakon što je Erdoganova stranka AK službeno počela kampanju za lokalne izbore koji se održavaju krajem marta, a mogli bi biti posljednji od navodnih otkrića u korupcijskom skandalu za koji Erdogan tvrdi da je orkestriran kako bi ga uklonili s vlasti.

"Snimci koji su objavljeni na internetu, zajedno s navodima da se radi o telefonskom razgovoru između premijera Erdogana i njegovog sina, su potpuno neistiniti i proizvod su nemoralne montaže. Oni koji su stvorili ovu prljavu zavjeru usmjerenu na premijera Republike Turske odgovaraće pred zakonom", kaže se u saopštenju iz Erdoganovog kabinet

Erdogan je održao vanredni sastanak sa zamjenikom premijera Besirom Atalajem, ministrom unutarnjih poslova Ekfanom Alom i šefom obavještajne službe Hakanom Fidanom nakon što su se pojavili snimci, rekao je jedan visoki turski zvaničnik.

Sastalo se i rukovodstvo glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) a stranački portpaol Haluk Koc je pozvao vladu da podnese ostavku.

"Turska ne može nastaviti svojim putem s ovom prljavštinom, ovim teretom", rekao je Koc novinarima, a prenose turski mediji.

Korupcijski skandal koji je izbio 17. decembra pritvaranjem poslovnih ljudi bliskih Erdoganu i sinova triju ministara pretvorios se u jedan od najvećih izazova njegovoj 11-godišnjoj vlasti.

Galerija

Bonus video: