Poljski ministar: Potpišite ili ćete svi biti mrtvi

Kličko je prije ceremonije premjestio pločicu sa imenom kako ne bi morao da sjedi pored Janukoviča
8 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 16:40h

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski je snimljen kako jednom lideru ukrajinske opozicije kaže: „Svi ćete biti mrtvi“ ako ne pristanu na dogovor.

Šikorski, očigledno nesvjestan da su kamere uključene, upozorio je nakon sastanka da bi uvođenje vanrednog stanja imalo smrtonosne posljedice, prenio je „Gardijan“. On i ostali ministri Evropske unije posreduju između vlade i opozicije nakon najkrvavijih 48 sati u Ukrajini.

Predsjednik Viktor Janukovič je potpisao sporazum sa trojicom opozicionih lidera o okončanju krize koja je izazvala krvave sukobe između demonstranata i policije na ulicama Kijeva.

Sporazum sadrži plan o održavanju prijevremenih predsjedničkih izbora, formiranju vlade nacionalnog jedinstva i povratak na ustav iz 2004, odnosno ukidanje nekih predsjedničkih ovlašćenja.

Dopisnik agencije Rojters na potpisivanju u sjedištu predsjednika rekao je da se Janukovič nije smiješio tokom ceremonije koja je trajala nekoliko minuta ali da se rukovao sa opozicijom.

Vitalij Kličko, jedan od lidera opozicije, prije ceremonije je premjestio pločicu sa imenom kako ne bi morao da sjedi pored Janukoviča.

Sporazum su potpisali i šefovi diolomatije Francuske i Njemačke, koji su posredovali u mučnim pregovorima koji su trajali duže od 30 sati.

„Ovaj sporazum nije kraj procesa, več početak,“ rekao je njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Dodao je da sporazum nije savršen ali da je najbolji koji je bilo moguće postići.

„Sa njim je Ukrajina dobila šansu da nastavi put ka Evropi,“ kazao je.

„Ovo je veoma značajna odluka za promjenu diktatorskih ovlašćenja predsjednika Janukoviča,“ rekao je u parlamentu drugi opozivioni lider Arsenij Jacenjuk.

Skupština je počela glasanje o pretvaranju sporazuma u zakon i odmah podržala povratak na ustav iz 2004. i bezuslovnu amnestiju osoba koje su privedene tokom nereda.

Galerija

Bonus video: