800.000 manje

Opada broj Njemaca koji rade od kuće

Gotovo 60% osoba koje rade od kuće posjeduje fakultetsku diplomu, a veoma mali broj njih je bez ili sa malo kvalifikacija
1 komentar(a)
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2014. 21:08h

Sve manje Njemaca radi od kuće – u 2012. je taj broj iznosio oko 4,7 miliona što je pad od 800.000 u odnosu na situaciju četiri godine prije toga.

Taj trend je suprotan od trendova u drugim evropskim zemaljama.

Od ovog broja 2,7 miliona njemačkih građana je zaposleno i plaćeno za svoj rad što predstavlja oko 8% populacije u radnom odnosu, saopštava Njemački institut za ekonomska istraživanja koji je i došao do ovih saznanja.

Većina ljudi koji rade od kuće su samozaposleni, a interesantno je da više od četvrtine radnika koji ne idu na posao čine nastavnici, međutim od kuće dosta rade i državni zvaničnici, javni službenici, menadžeri, publicisti, advokati, IT-ovci i naučnici, piše Bif.

Gotovo 60% osoba koje rade od kuće posjeduje fakultetsku diplomu, a veoma mali broj njih je bez ili sa malo kvalifikacija.

Rad od kuće je u Evropi mnogo više zastupljen nego u Njemačkoj, a posebno u Skandinaviji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Centralne Evrope. Karl Brenke, stručnjak iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja, uzrok ovog trenda pronalazi i u njemačkoj okrenutosti ka razvoju industrije (u kojoj nema mnogo mjesta za rad od kuće), ali i u drugačijem obrazovanju i profilisanju njemačkih radnika.

Preporučujemo za Vas