Pred susret s Merkel

Kličko traži da Njemačka uvede sankcije ukrajinskim vlastima

Već mjesecima zahtijevamo blokadu bankarskih računa članova vlade i njihovu zabranu putovanja u zemlje Evropske unije (EU) - tu mi sada želimo jasan signal, napisao je Kličko
8 komentar(a)
Vitalij Kličko, Foto: Reuters
Vitalij Kličko, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2019. 11:55h

Ukrajinski opozicioni političar i bokser Vitalij Kličko zatražio je pred susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel uvođenje sankcija ukrajinskim vlastima.

On je izrazio želju da "Njemačka preuzme vodeću ulogu pri pregovorima sa Ukrajinom".

"Već mjesecima zahtijevamo blokadu bankarskih računa članova vlade i njihovu zabranu putovanja u zemlje Evropske unije (EU) - tu mi sada želimo jasan signal", napisao je Kličko u autorskom prilogu za "Bild".

Kličko, koji će se zajedno sa svojim političkim istomislsljenikom Arsenijem Jacenjukom sastati večeras s Merkelovom, izjasnio se za vodeću ulogu njemačke vlade pri pregovorima sa Ukrajinom.

"Želio bih da Njemačka preuzme vodeću ulogu u posredovanju, nama su urgentno potrebni nezavisni posmatrači u zemlji", smatra Kličko.

Prije njega je i Jacenjuk zatražio podršku Kancelarske službe i rekao da želi Merkelovu da zamoli za finansijsku pomoć od EU.

"Nama je potrebna pomoć - ne riječi, već djela", rekao je Jacenjuk.

Kličku nedostaje "retorička rutina" za predsjedničku kampanju

Kada je reč o odnosu Berlina i Kijeva, politički magazin "Špigel" je pisao da Merkel i grupa konzervativnih evropskih partija žele da pruže podršku Kličku i da ga "oblikuju" kao vođu opozicije i mogućeg protivkandidata ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

"Kličko važi kao nosilac nade za približavanje EU, ali mu, prema procjenama posmatrača, u ovom momentu još nedostaje retorička rutina i političko iskustvo za jednu predsjedničku izbornu kampanju", pisao je krajem godine ovaj magazin.

Parlaleno s tim, dobija Kličkova partija "UDAR" logističku podršku evropskih konzervativaca i njemačke fondacije Konrad Adenauer, između ostalog, kroz školovanje UDAR-parlamentaraca i njihovih saradnika, pisao je ovaj magazin.

Preporučujemo za Vas