Merkel ne želi da mejlovi i informacije idu preko SAD

Njemačka se zasad bezuspješno zalaže za sporazum sa SAD o potpunom eliminisanju špijunskih aktivnosti
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2014. 19:55h

Merkelova najavila da će s francuskim predsjednikom Olandom razgovarati o izgradnji evropske komunikacione mreže kako mejlovi i informacije ne bi išli preko SAD.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja u srijedu odlazi u posjetu Francuskoj, zalaže se za veću zaštitu podataka u Evropi, nakon što je prošle godine objelodanjeno kako je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) masivno nadzirala elektronske komunikacije u Njemačkoj, pa čak i njen mobilni telefon, prenosi Rojters.

Merkelova ističe kako ne odobrava djelatnost Gugla ili Fejsbuka, koji svoje operacije baziraju u zemljama sa niskim nivoom zaštite podataka, a aktivne su u zemljama kao što je Njemačka, koje imaju visok nivo zaštite podataka.

"Razgovaraćemo sa Francuskom o tome kako da očuvamo visok nivo zaštite podataka. Prije svega ćemo razgovarati o evropskim provajderima, koji bi osigurali bezbjednost naših građana, tako da čovjek ne mora da šalje imejlove i druge informacije preko Atlantika", ističe njemačka kancelarka.

Iz kancelarije francuskog predsjednika Olanda je potvrđeno da su vlade dvije zemlje već razmatrale ovo pitanje i da se Pariz slaže sa predlozima Berlina.

Špijuniranje je u Njemačkoj naročito osjetljivo pitanje zbog prakse nadzora građana u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i u doba Hitlera.

Njemačka se zasad bezuspješno zalaže za sporazum sa SAD o potpunom eliminisanju špijunskih aktivnosti.

Bonus video: