Turska: Zbog zakona sijevale pesnice u Parlamentu

Vlada tvrdi da je taj skandal rezultat postupanja "zaverenika" koji su prodrli u policiju i pravosuđe
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2014. 15:04h

Skupština Turske usvojila većinom glasova zakon kojim se pooštrava kontrola vlade nad pravosuđem poslije maratonske sjednice na kojoj su "sijevale" pesnice.

Tokom 20-časovne debate sinoć je poslaniku glavne opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) Aliju Ihsanu Kokturku slomljen nos a poslaniku AKP Bajramu Ozdželiku prst, izvještava Frans pres.

"Ovaj zakon predstavlja jasan pokazatelj da vladajuća AKP pokušava da rekonstrukcijom pravosuđa obuhvati istragu o korupciji", rekao je poslanik ĆP-a Ajkan Ajdemir.

Zakon Ministarstvu pravde povjerava kontrolu nad sudijama i tužiocima, izvještavaju agencije, dodajući da, između ostalog, Ministarstvo dobija šira ovlašćenja kada je riječ o i imenovanju sudija i tužioca a ministar dobija ovlašćenja da pokreće istrage protiv Visokog savjeta sudstva i tužioca, kao i pravo da stavlja različita pitanja na dnevni red tog tijela.

Inicijativa da se pojača nadzor nad pravosudnim sistemom pojavila se na fonu korupcionaškog skandala s kraja prošle godine, a opozicija optužuje vladu da ograničava nezavisnost sudstva i tvrdi da predložene reforme pravosuđa predstavljaju "vladin manevar" kako bi se ograničile posljedice skandala u kom su u "zamku uhvaćeni" bliski saradnici premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlada tvrdi da je taj skandal rezultat postupanja "zavjerenika" koji su prodrli u policiju i pravosuđe, radi podrivanja pozicije vlade.

Zbog opozicionih kritika Erdogan je pristao da "zamrzne" neke djelove zakona, upozoravajući da, ako bude neophodno, te odredbe mogu biti ponovo stavljene na glasanje u parlamentu.

Agencije navode da ovo nije prvi kontroverzan zakon usvojen na fonu skandala, pošto je parlament odobrio predlog da se pojača kontrola nad internetom.

U petak se saznalo da je tokom istrage o sumnjama u korupciju na višim nivoima vlasti tužioci ispitali Erdoganovog sina, Bilala.

Vlada tvrdi da je taj skandal rezultat postupanja "zavjerenika" koji su prodrli u policiju i pravosuđe

"Optužbe protiv mog klijenta su puki navodi i intepretacije", saopštio je Bilalov advokat Ahmet Ozel, pošto je Erdoganov sin svjedočio 5. februara.

Turska policija je u decembru 2013. privela više od 50 osoba, uključujući nekoliko većih biznismena i sinove trojice sada već bivših ministara.

Tada je turski premijer optužio sudije za zavjeru i pokušaj državnog prevrata, a u januaru su smijenjeni glavni tužilac i pet njegovih zamenika.

Istraga o korupciji predstavlja najveći izazov Erdoganovoj 11-godišnjoj vladi uoči izbora za lokalne organe uprave u martu, navodi AFP.

Zakon je usvojen jutros sa 210 glasova za i 28 protiv, a da bi stupio na snagu zakon treba da potpiše predsjednik Turske Abdulah Gul.

ĆP je najavila da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za preispitivanje ustavnosti usvojenog zakona.

Galerija

Bonus video: