Lavrov: Zapad da se ne miješa u krizu u Ukrajini

"Vjerujem da bi Ukrajinci sami trebalo da nađu izlaz iz političke krize. Očekujemo i da se svi drugi ukrajinski partneri drže tog principa"
1 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Frank-Valter Štajnmajer, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2014. 11:58h

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je EU da pokušava da uspostavi "interesnu sferu" pritiskom na Ukrajinu da se približi Uniji i time udalji od Rusije.

Lavrov je je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa njemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom takođe upozorio Zapad da se ne miješa u krizu u Ukrajini, dodavši da narodu te zemlje mora biti dozvoljeno da sami riješe svoje probleme, prenio je Rojters.

"Vjerujem da bi Ukrajinci sami trebalo da nađu izlaz iz političke krize. Očekujemo i da se svi drugi ukrajinski partneri drže tog principa", rekao je ruski šef diplomatije poslije razgovora sa Štajnmajerom.

Lavrov je dodao kako je sa njemačkim kolegom danas razgovarao o više tema, između ostalog o Ukrajini, kao i da Rusija i Njemačka zajedno pozivaju Ukrajince da sami riješe svoju političku krizu.

Ukrajina se već gotovo tri mjeseca nalazi u dubokoj političkoj krizi, uz gotovo svakodnevne proteste opozicije, nakon što je predsjednik Viktor Janukovič u novembru odlučio da odustane od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Bonus video: