Tituške - ulični borci na platnom spisku vlade

Ti momci su bacili prve Molotovljeve koktele i za to su plaćeni“, rekao je Sergej Andrivenko, koji čuva barikade u Kijevu
80 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2014. 08:29h

U ukrajinskoj političkoj krizi, koja postaje sve krvavija, grupa pretežno mladih ljudi poznatih kao „tituške“ luta ulicama. Noseći fantomke i trenerke „adidas“, vitlaju bezbol palicama i drugim motkama, kojima plaše i napadaju demonstrante. Oni su navodno na platnom spisku ukrajinske vlade, sprovode nasilje zajedno ili pod budnim okom ozloglašene specijalne policijske jedinice Berkut (zlatni orao), piše „Forin polisi“.

Pripadnici ove grupe ponekad, navodno, služe državi kao provokatori, predstavljajući se kao nasilni, antivladini demonstranti, kako bi opravdali brutalnu policijsku taktiku gušenja protesta. Ti momci su bacili prve Molotovljeve koktele i za to su plaćeni“, rekao je Sergej Andrivenko, koji čuva barikade u Kijevu. On je rekao da je po tome kako su odjeveni bilo očigledno da ne pripadaju Euromajdanu, protestnom pokretu protiv ukrajinske vlade. „Previše je hladno da bi se u takvoj odjeći ovdje boravilo dva mjeseca.“

Foto: zn.ua

Precizan broj tituški nije poznat, ali procjene koje iznosi ukrajinska štampa ukazuju da ih ima do 20 hiljada. Euromajdan SOS, organizacija koja prati napade na novinare, prijavila je zasjede tituški u oblasti oko protestnih barikada. Ana Najstat iz Hjuman rajts voča, koja sprovodi istraživanje na terenu, kaže da su tituške povezane sa napadima na makar šest novinara u Kijevu. U istočnim gradovima - Odesi, Harkovu i Dnjepropetrovsku - napadi tituški su gotovo svakodnevna pojava.

„Forin polisi“ piše da su dobili ime po Vadimu Titušku, „sportisti“ koji je u maju 2013. osuđen za napad na dvojicu novinara. Na suđenju je otkriveno da je Tituško tajno plaćen da „štiti“ provladin miting u vrijeme napada. Osuđen je na tri godine zatvora, a država je prošla nekažnjeno.

Foto: Reuters

Američki list podsjeća da praksa plaćanja civila - posebno sportista poput Tituška, da odrađuju prljavi posao za vladu, ima dugu istoriju u postsovjetskom dobu. Kada se sovjetski sistem srušio, finansiranje je ukinuto i stotine hiljada sportista nije imalo šta da radi. Brzo su našli posao u rastućoj ukrajinskoj sivoj ekonomiji, pod kontrolom organizovanog kriminala te države.

Uprkos pokušajima reforme nakon Narandžaste revolucije 2004, bilo je teško prekinuti čvrstu vezu između organizovanog kriminala i države. A od kada je Viktor Janukovič došao na vlast 2010, država je velikom brzinom ponovo utonula u korupciju.

„Linija između države, biznisa i kriminalnih elemenata u Ukrajini je veoma zamagljena“, kaže Džon Dalhusen, programski direktor Amnesti internešnala za Evropu i centralnu Aziju. Smatra da su izvještaji o povezanosti tituški i države „izuzetno zabrinjavajući“.

Foto: Reuters

Tituške su se prvo pojavile kao privatna garda i plaćena podrška Janukovičeve Partiji regiona. Mladići su regrutovani, često preko sportskih klubova u siromašnijim istočnim oblastima Ukrajine i autobusima dovođeni u Kijev da bi se povećao broj pristalica režima na ulici i pružilo obezbjeđenje na provladinim okupljanjima. Međutim, nakon eskalacije tenzija u Ukrajini, država je pretvorila tituške u miliciju za ulične borbe.

Osim za napade na demonstrante i izazivanje nasilja, tituške se optužuju za kampanju zastrašivanja, uključujući paljenje auta opozicionih aktivista. Dmitro Jovdij, advokat Dmitra Bulatova, aktiviste Eurmajdana kojeg su nepoznate osobe otele i prebile - kaže da su tituške zastrašivale njegovog klijenta uoči njegovog nestanka.

„Linija između države, biznisa i kriminalnih elemenata u Ukrajini je veoma zamagljena“

Bulatova prisilili da prizna da je špijun SAD

Dmitro Bulatov, lider protestne grupe poznate kao Automajdan, rekao je da su ga otmičari primorali da pred kamerom kaže da je dobio novac od američke ambasade da organizuje proteste u Ukrajini.

„Govorio sam im laži da bi prestali da me muče...u jednom momentu sam ih moliio da me ubiju jer nisam moga da izdržim“, rekao je 35-godišnji Bulatov u bolnici u Viljnusu, prijestonici Litvanije, gdje je pobjegao u nedjelju.

On je 30. januara nađen okrvavljen i povrijeđen u šumi kod Kijeva. Rekao je da su mu napadači ekserima probili ruke i „razapeli“ ga, te tukli tokom sedmodnevnog zarobljeništva.

Tituške se predstavljaju kao nasilni, antivladini demonstranti, kako bi opravdali brutalnu policijsku taktiku

Galerija

Bonus video: