Kijev: Bez dogovora o ovlašćenjima Janukoviča

Lider protesta Vitalij Kličko pozvao je na "okončanje diktature", navodeći da je Ukrajincima dosta korupcije i bezakonja
7 komentar(a)
Vitalij Kličko, Foto: Reuters
Vitalij Kličko, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2014. 20:24h

Poslanici ukrajinskog parlamenta danas nijesu uspjeli, bez obzira na burnu raspravu, da postignu dogovor o smanjivanju ovlašćenja predsjednika Viktora Janukoviča.

Rasprava se vodila uoči neplanirane posjete visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton Kijevu.

Lider protesta Vitalij Kličko pozvao je na "okončanje diktature", navodeći da je Ukrajincima dosta korupcije i bezakonja, prenijela je agencija AFP.

Kličko je poslanicima prenio da je tokom današnjeg sastanka izvršio pritisak na Janukoviča i založio se za ustavne reforme u cilju smanjenja predsjedničkih ovlašćenja i davanje više "prostora" zakonodavcima.

"Rekao mi je da će to biti za jedan do šest mjeseci, a ja sam mu odgovorio da mi nemamo vremena", rekao je lider protesta i naveo da bi bilo moguće da se ubrza taj proces vraćanjem na raniju verziju ustava o kome bi se glasalo u parlamentu.

Lider partije "Sloboda", nacionalista Oleg Tjagnibok pozvao je na, kako je rekao, deputinizaciju Ukrajine i ponovio da "Kremlj pokušava da razbije zemlju".

Visoka predstavnica EU, koja bi trebalo da stigne tokom večeri u Ukrajinu, sastaće se sa liderima opozicije na večeri u Kijevu, a sa predsjednikom Janukovičem sjutra, kako bi razgovarali o finansijskoj pomoći Brisela i Vašingtona Ukrajini u zamjenu za demokratske reforme u toj zemlji.

Bonus video: