Njemačka prijeti sankcijama Ukrajini

Ukrajina je i dalje "bure baruta", kazao je Štajnmajer i dodao da se nada da "nijedna strana neće zapaliti fitilj
5 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 14:59h

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer upozorava ukrajinsku vladu na sankcije kao moguću posljedicu ako Kijev odbije rješenje u konfliktu sa opozicijom.

"Vjerujem da bismo sada sankcije morali da koristimo kao prijetnju", rekao je Štajnmajer, kako prenosi Dojče vele.

Ako se situacija ne poboljša, protiv vlade u Kijevu se mora odlučno reagovati i pokazati spremnost i na uvođenje sankcija, rekao je ministar spoljnih poslova Njemačke, napominjući da je situacija, doduše još "zbunjujuća".

Ukrajina je i dalje "bure baruta", kazao je on i dodao da se nada da "nijedna strana neće zapaliti fitilj".

Američki Stejt department sa Evropskom unijom vodi intenzivne razgovore o paketu pomoći Ukrajini. Taj program zavisi od razvoja situacije u Kijevu, izjavila je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki. "Sledeći korak je formiranje prelazne vlade, a onda ćemo razmotriti za kakvu vrstu podrške smo spremni", dodala je ona.

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton nagovjestila je mogućnost da u prelaznoj fazi Evropska unija i SAD finansijski podrže Ukrajinu. U toj fazi bi prelazna vlada morala da "usvoji kurs važnih političkih i ekonomskih reformi i izvrši pripreme za predsjedničke izbore“.

Ako taj put dovede do političkog rješenja, "onda se mora pobrinuti za to da ovaj težak put na kraju ne završi u ekonomskoj katastrofi", smatra Štajnmajer. Ali on je upozorio na mogućnost "nadmetanja" u rješavanju problema u Ukrajini. "Mi ne treba da se nadmećemo u tom 'ko daje više', već zajednički interes treba da nam bude da ta zemlja polako ponovo dođe sebi", istakao je Štajnmajer, misleći pri tome na Rusiju, navodi Dojče vele.

Kremlj je Ukrajini obećao kredit od 15 milijardi dolara, kada je ova zemlja u novembru odbila da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

To udaljavanje Ukrajine od Evrope i približavanju Rusiji izazvalo je talase masovnih protesta protiv predsjednika Viktora Janukoviča, u kojima je najmanje šest ljudi poginulo.

Mogući prijevremeni izbori

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič mogao bi da prihvati održavanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora radi okončanja političke krize u zemlji, izjavio je poslanik njegove Partije regiona u skupštini.

Janukovič je pominjao ovaj scenario na sastanku sa predstavnicima njegove partije prošle sedmice, rekao je Jurij Mirošničenko za agenciju Frans pres.

Ukrajinu od kraja novembra 2013. potresaju protesti zbog odbijanja Janukoviča da potpiše sporazum o približavanju sa Evropskom unijom i okretanja Rusiji.

Saradnik ukrajinskog šefa države objasnio je da je Janukovič pominjao dva scenarija za izlazak iz krize, prvi se sastojao u tome da se amnestiraju uhapšeni demonstranti i zauzvrat dobije evakuacija zauzetih javnih zgrada, a drugi su prijevremeni izbori.

"Mi smo izglasali zakon o amnestiji ali u ovom trenutku on još nije sproveden", dodao je Janukovič.

Opozicija u Skupštini nije glasala za ovaj zakon jer je amnestija povezana sa prethodnim napuštanjem zauzetih javnih zgrada od strane opozicionih aktivista, i traži da se izglasa novi zakon kojim bi se dozvolilo bezuslovno oslobađanje uhapšenih aktivista.

Mirošničenko je rekao da se vlasti još nadaju mogućnošću izlaska iz krize prema prvom scenariju, ali da je drugi scenario i dalje na stolu.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton danas će posjetiti Kijev, u nastojanju da se okonča ukrajinska kriza i u trenutku kada EU sa SAD razmatra veliki program pomoći za Ukrajinu.

Opozicija i danas nastavlja proteste, dok bi ukrajinski parlament trebalo da razmatra predložene izmjene Ustava kojima će biti smanjena ovlašćenja šefa države.

Galerija

Bonus video: