Berluskoni bi pobijedio da se izbori sada održavaju

Predlog zakona nalazi se sada pred parlamentom, a istraživanje javnog mnjenja objavljeno danas pokazuje da bi prema tom zakonu pobijedio Berluskoni
1 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: EPA
Silvio Berluskoni, Foto: EPA
Ažurirano: 03.02.2014. 20:19h

Savez desnog centra, koji vodi Silvio Berluskoni, bio bi najvjerovatniji pobjednik ukoliko bi Italijani sada glasali na osnovu predloženih izmjena izbornih zakona.

Predlog zakona nalazi se sada pred parlamentom, a istraživanje javnog mnjenja objavljeno danas pokazuje da bi prema tom zakonu pobijedio Berluskoni.

Italija pokušava da promijeni izborne propise, koji se okrivljuju za niz slabih i nestabilnih vlada, koje teško mogu da ožive posrnulu privredu i da smanje javni dug koji dostiže gotovo 130 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvještava agencija Reuters.

Istraživanje, koje je za dnevnik Corriere dela sera objavila agencija Ipsos, ukazuje da bi potencijalna koalicija desnog centra osvojila 37,9 odsto glasova - znači više od 37 odsto koliko je potrebno da se ostvari veliki pobjednički bonus u skupštinskim sjedištima i izbjegne potreba za drugom rundom izbora.

Snage lijevog centra bi, prema ovom istraživanju javnog mnjenja, na izborima osvojile 36 odsto glasova, dok bi Pokret ept zvijezda, uperen protiv establišmenta, osvojio 20,7 odsto glasova.

Demokratska partija (PD), s lijevog centra, možda trenutno uživa i najveću podršku u Italiji, procjenjenu na 33,5 odsto, dok bi Berluskonijeva Forca Italija imala podršku 23,2 odsto glasača

Demokratska partija (PD), s lijevog centra, možda trenutno uživa i najveću podršku u Italiji, procjenjenu na 33,5 odsto, dok bi Berluskonijeva Forca Italija imala podršku 23,2 odsto glasača.

Međutim, dok na PD otpada gotovo cijela podrška lijevom centru, blok desnog centra pojačavaju male stranke, od autonomaške Lige za sjever, do pokreta s krajnje desnice Braća Italije, koje mogu da pridobiju između dva i šest odsto glasova.

Sljedeći izbori ne bi trebalo da uslijede prije 2018, ali s obzirom da je koalicija sadašnjeg premijera Enrika Lete pod stalnom "vatrom" i Berluskonija i Rencija, većina analitičara očekuje da do izbora može da dođe najkasnije u 2015.

Bonus video: