Korupcija Evropsku uniju godišnje košta 120 milijardi eura

Kada je riječ o poslovnom sektoru, firme iz EU žale se da bez političkih veza ne mogu uspješno da posluju i da zbog korupcije ostaju bez posla na tenderima
140 pregleda 3 komentar(a)
korupcija, Foto: Shutterstock.com
korupcija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.02.2014. 19:50h

Korupcija pogađa svih 28 zemalja članica Evropske unije i košta njihove privrede oko 120 milijardi eura godišnje, pokazao je objavljeni prvi izvještaj Evropske komisije o korupciji.

Zemlje članice su preduzele mnoge inicijative proteklih godina, ali su rezultati neujednačeni i treba učiniti više da se iskorijeni i kazni korupcija, navedeno je u izvještaju koji je predstavila evropska komesarka Sesilija Malmstrem.

Malmstrem je u saopštenju napisala da "korupcija podriva povjerenje građanja u demokratske institucije i učinak pravde, škodi evropskoj privredi i uskraćuje državama prijeko potreban poreski prihod".

"Zemlje članice su učinile mnogo proteklih godina u borbi protiv korupcije ali ovaj izvještaj pokazuje da je to daleko od dovoljnog", izjavila je ona.

Na prisustvo korupcije najviše ukazuju građani Grčke i Italije. Kada je riječ o poslovnom sektoru, firme iz EU žale se da bez političkih veza ne mogu uspješno da posluju i da zbog korupcije ostaju bez posla na tenderima.

Komisija članicama preporučuje da u borbi sa korupcijom ojačaju mehanizme interne kontrole, unaprijede efikasnost politika za rješavanje sukoba interesa, sprovode efikasnije politike da bi umanjile rizike od korupcije na lokalnom nivou i u oblastima „sklonim“ korupciji, unaprijede efikasnost sudova i tužilaštva, štite nezavisnost i kapacitete agencija za borbu protiv korupcije.

U izvještaju se članicama EU takođe preporučuje da spriječe osptrukciju krivičnih procesa sa optužbom za korupciju, štite uzbunjivače, umanju rizike za mito iz inostranstva, preduzmu odlučne mjere da osiguraju transparentnost lobiranja.

Bonus video: