Drama u bolnici

Ukrajina: Opozicija čuva Bulatova, sudija mu odredio kućni pritvor

Bulatov je istaknuti aktivista pokreta protiv vlade i jedan od lidera grupe vozača AutoMajdan, koji patroliraju ulicama oko trga
10 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 14:50h

Ukrajinskom demonstrantu Dmitru Bulatovu  koji tvrdi da je otet i mučen sudija je odredio kućni pritvor.

Bulatov je stavljen na policijsku listu traženih osoba, što je izazvalo napetu situaciju u bolnici gdje se oporavlja, a nalazi se i na listi osoba osumnjičenih za učešće u „masovnim neredima“ - za šta je zaprijećena kazna do osam godina zatvora.

Policija i tužioci su odmah stigli u kliniku gdje je Bulatov smješten nakon što se vodio kao nestao osam dana tokom nereda u Kijevu.

U kliniku su stigle i pristalice opozicije, strahujući da će biti uhapšen na osnovu optužbi za organizovanje masovnih nereda.

Bulatov je istaknuti aktivista pokreta protiv vlade i jedan od lidera grupe vozača AutoMajdan, koji patroliraju ulicama oko trga.

Bulatov je učestvovao u nekoliko protestnih kolona, u kojima veliki broj automobila ide do kuća ukrajinskih lidera.

Policija u Kijevu je potvrdila da Bulatov ima modrice i posjekotinu na jednom uhu, objavila je „Ukrajinskaja pravda”. Saopšteno je da je otvorena istraga i postavljeni stražari u bolnici gdje je smješten.

Opozicioni lideri su, međutim, saopštili da je policija htjela da ga uhapsi, ali da su to osujetili ljekari koji su odmah pozvali predstavnike opozicije.

„Policija pokušava da izazove novu eskalaciju sukoba i pojača tenzije u društvu. Umjesto da traži one koji su odgovorni za nestanak i torturu jednog od lidera AutoMajdana”, navedeno je u saopštenju stranke Udar Vitalija Klička.

„Policija nastoji da od njega napravi kriminalca.“

Drugi opozicioni lider, ultradesničarski nacionalista Oleg Tjagnibok, rekao je novinarima da je brza reakcija ljekara spriječila hapšenje Bulatova.

Kazao je da će se opozicioni poslanici smjenjivati da bi ga tokom noći zaštitili od policije.

Bulatov je učestvovao u nekoliko protestnih kolona, u kojima veliki broj automobila ide do kuća ukrajinskih lidera.

U najvećem takvom protestu, oko 2.000 automobila se 29. decembra dovezlo do seoske rezidencije predsjednika Viktora Janukoviča u Mežigirji kod Kijeva.

Od 22. januara, kada su protesti postali nasilni, poginula su tri demonstranta i tri policajca, a veliki broj osoba je povrijeđen na obje strane.

Janukovič, koji je na bolovanju, optužio je u četvrtak opoziciju da pokušava da „potpali“ situaciju nastavkom protesta uprkos potezima vlade i parlamenta u cilju smirivanja tenzija.

On je juče potpisao zakon koji garantuje amnestiju pritvorenim demonstrantima, pod uslovom da napuste okupirane zgrade. Takođe je potpisao ukidanje zakona protiv protesta, koji je usvojen 16. januara.

Mnogi demonstranti su odmah odbacili amnestiju, a radikalna nacionalnisitčka grupa koja stoji iza većeg dijela nasilja uputila je nove zahtjeve.

Demonstranti su i dalje u kampu na Trgu nezavisnosti (Majdanu) i nema naznaka da se politička kriza u državi bliži kraju.

Desni sektor, paravojna grupa čije nasilne akcije su zapanjile i opozicione lidere i mirne demonstrante, zatražio je oslobađanje aktivista, prijeteći da će uzeti zakon u svoje ruke kako bi oslobodila svoje drugove. Lider Dmitro Jaroš je takođe rekao da ta grupa želi da igra direktnu ulogu u bilo kakvim pregovorima između Janukoviča i opozicije.

Demonstranti ispred bolnice u Kijevu (foto: Reuters)

Ministarstvo odbrane, koje je naglašavalo neutralnost tokom nereda, pozvalo je predsjednika da reaguje brzo i u okviru zakona, u cilju okončanja krize.

"Vojska i ukrajinske oružane snage...pozivaju vrhovnog komandanta da preduzme hitne korake, u okviru zakona, da stabilizuje situaciju u zemlji i postigne sporazum sa društvom,“ stoji u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je napisao na Tviteru da sa zabrinutošću prati razvoj događaja u Kijevu i da „vojska mora ostati neutralna“.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao juče u Berlinu da Janukovičevi ustupci opoziciji nisu dovoljni te da „spoljne sile“ ne bi trebalo da se miješaju u krizu koju „bi trebalo da riješi ukrajinski narod.“

Keri je trebalo juče da se sastane sa opozicionim liderima, uključujući Klička, na maginama bezbjednosne konferencije u Minhenu.

"Naša poruka ukrajinskoj opoziciji biće puna podrška predsjednika Obame i američkog naroda njihovim naporima,“ rekao je Keri u Berlinu uoči sastanka.

"Odredi smrti“ na djelu

Bulatov (35), koji je u četvrtak nađen okrvavljen i uprljan na periferiji Kijeva, rekao je ranije da su ga otmičari tukli, „razapeli“ i ostavili da umre.

"Razapeli su me, tako da sada imam rupe na rukama,“ rekao je za ukrajinsku televiziju Kanal 5. Dodao je da su mu odsjekli dio uva, isjekli lice. „Čitavo moje tijelo je u povredama. Možete sve vidjeti. Živ sam. Hvala Bogu.“

Navodno je rekao da ne zna ko ga je oteo ali da su otmičari imali ruski akcenat.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava je pozvala da se istraže izvještaji o otmicama i torturi a šefica diplomatije EU Ketrin Ešton je saopštila da je zgrožena zbog znakova mučenja i okrutnog postupanja prema Bulatovu.

"Svi takvi akti su neprihvatljivo i moraju odmah prestati,“ navela je u saopštenju. Amnesti internešnal je opisao Bulatovljevu golgotu kao „varvarski čin koji odmah mora biti istražen“.

Reakcije među pristalicama opozicije i novinarima su bile burne.

Novinar Vitalij Portnikov je rekao da su u Ukrajini na djelu „odredi smrti, slični kriminalcima koji su služili latinoameričkim diktatorima.“

"Kada pobijedimo, najvažnije će nam biti da ostanemo humani nakon sveg ovog sadizma, fašizma i varvarstva,“ glasi komentar opozicionog poslanika Andreja Ševčenka.

Galerija

Preporučujemo za Vas