Uprkos svemu: Istraživanja pokazuju da bi Erdogan pobijedio na izborima

"Obje strane gube ubrzano ugled", izjavio je šef kompanije Metropul za istraživanje javnog mnjenja
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2014. 14:47h

Partija premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana pobijedila bi na izborima ako bi se oni održavali ovog vikenda, pokazalo je istraživanje javnog mnenja.

Erdogan bi pobijedio uprkos sukobu sa islamskim propovjednikom Fetulahom Gulenom, koji je nanijeo štetu reputaciji obojice, pokazuje danas objavljeno istraživanje javnog mnjenja.

Korupcijski skandal koji potresa Tursku doveo je do ostavke trojice ministara u Erdoganovom kabinetu prošlog mjeseca kao i pritvaranje biznismena blisko povezanih sa Erdoganom, koji je istragu označio kao "pravosudni udar" Gulenovih pristalica, prenijela je agencija Rojters. Vjeruje se da Gulenov pokret Hizmet (Božja služba) ima značajan uticaj u policiji i sudstvu, zbog čega je vlada kao odgovor na istragu smijenila ili otpustila na hiljade policijskih šefova kao i više od stotinu tužilaca.

"Obje strane gube ubrzano ugled", izjavio je šef kompanije Metropul za istraživanje javnog mnjenja, Ozer Sančar.

Prema Sančaru, stopa odobravanja rada turskog predsjednika Abdulaha Gula kao i premijera Erdogana je na najnižem nivou posljednjih godina. Odobravanje Erdoganove politike palo je na 39,4 odsto u januaru sa 48,1 odsto u decembru prošle godine, dok je godinu dana ranije stopa odobravanja bila 59,1 odsto.

Gulov rejting opao je na 46,5 odsto u januaru sa 63,3 odsto u decembru prošle godine, a 12 mjeseci ranije je bio 76,0 odsto. Ali, ako bi se parlamentarni izbori održali u nedjelju, Erdoganova partija i dalje bi osvojila najveći broj glasova, mada manje za više od 50 odsto glasova nego što je osvojila na izborima 2011. godine, pokazuje anketa.

Većina ispitanika ima negativna osjećanja prema Gulenu, koji živi u Americi i ima na milione sljedbenika u inostranstvu, odnosno njih 60 odsto anketiranih vidi negativno Gulenov pokret Hizmet. Njih 42 odsto vjeruje da je istraga, objelodanjena 17. decembra, bila zaista prava istraga o korupciji, dok 24 odsto vjeruje da je to bio pokušaj udara protiv Erdoganove vlade. Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je među 1.545 ljudi od 14. do 21. januara, navela je agencija Rojters.

Bonus video: