"CILJ MJERA JE DA SE OGRANIČI MOĆ RUSIJE"

Medvedev uporedio američke sankcije s objavom ekonomskog rata: Moraćemo da odgovorimo...

1 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 23:20h

Moguće pooštravanje američkih ekonomskih sankcija Rusiji može se tumačiti kao objava ekonomskog rata na koju se mora odgovoriti svim mogućim ekonomskim, političkim i drugim sredstvima, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Na pitanje novinara kakve bi sankcije mogle da budu uvedene Rusiji u budućnosti i kako će to uticati na rusku ekonomiju, Medvedev je tokom posjete rezervatu Kronotski, na ruskom poluostrvu Kamčatka, rekao da ne želi da komentariše pregovore o budućim sankcijama, ali je dodao da bi mjere poput zabrane bankarskih aktivnosti mogle da se protumače kao objava ekonomskog rata.

"A na taj rat moraćemo da odgovorimo - ekonomskim, političkim, a ako treba i drugim sredstvima", rekao je premijer Rusije, prenijela je agencija Tass.

Govoreći o sankcijama koje su na snazi, Medvedev je rekao da je cilj takvih mjera da se "ograniči moć" Rusije, kako bi se "uklonila sa liste moćnih rivala u međunarodnoj areni", iako je njihovo uvođenje obrazloženo političkim razlozima.

Stejt department je prethodno saopštio da SAD uvode nove sankcije Rusiji zbog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Velikoj Britaniji.

Sankcije će stupiti na snagu oko 22. avgusta.

Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsjednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i u jeku istrage o mogućem miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.