Kličko: Ponuda Janukoviča otrovna

Demonstranti su bacali kamenice i dimne bombe, a policija je odgovorila šok bombama i vodenim topovima.
79 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 09:14h

Protesti u Ukrajini počeli su da se šire izvan Kijeva ka istoku, sjeveru i jugu zemlje nakon što je opozicioni lideri Arsenij Jacenjuk odbacio ponudu predsjednika Viktora Janukoviča da stane na čelo vlade.

I drugi vođa opozicije, bivši bokser Vitalij Kličko, odbacio je mjesto potpredsjednika vlade zaduženog za humanitarna pitanja.

Ukrajinska ministarka pravde Olena Lukač zaprijetila je danas demonstrantima koji su zauzeli zgradu njenog ministarstva u Kijevu, da će zatražiti uvođenje vanrednog stanja.

Ona je ukrajinskoj televiziji rekla da pregovori opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča treba da se prekinu ako demonstranti ne napuste zgradu Ministarstva pravde.

"Biću primorana da od ukrajinskog predsjednika zatražim da prekine pregovore ukoliko zgrada ne bude oslobođena i ako pregovaračima ne bude data šansa da nađu mirno rješenje konflikta", rekla je Lukač koja učestvuje u pregovorima vlasti i opozicije.

Ohrabreni opozicioni lideri kazali su da će insistirati na ispunjavanju njihovih zahtjeva, uključujući i prijevremene izbore, što je najava za oštru političku borbu na specijalnoj sjednici parlamenta zakazanoj za sjutra.

Jedan od najvećih Janukovičevih protivnika nazvao je predsjednikovu ponudu „otrovnim“ pokušajem da da podijeli opoziciju i uništi proteste.

„Ovo je otrovna Janukovičeva ponuda da podijeli naš protestni pokret. Nastavićemo sa pregovorima i sa zahtjevima za prijevremene izbore. Protesti Ukrajinaca protiv korumpiranog predsjednika ne smiju propasti“, kazao je Kličko za nedjeljno izdanje „Bilda“.

Dejvid Stern, BBC-ev analitičar iz Kijev, smatra da je opozicija – sigurna u svoju poziciju – Janukovičevu ponudu shvatila kao znak njegove slabosti, pa nastavlja sa kampanjom za njegovo zbacivanje.

Hiljade demonstranata pokušavali su preksinoć da provale u jedan kulturni centar u centru Kijeva, gdje su satacionirane stotine pribadnika bezbjednosnih snaga, samo nekoliko stotina metara od Trga nezavisnosti gdje se već nedjeljama okupljaju opozicione pristalice.

Demonstranti su bacali kamenice i dimne bombe, a policija je odgovorila šok bombama i vodenim topovima.

Demonstranti na ulazu u Ministarstvo pravde u centru Kijeva (foto: Reuters)

Tek juče u zoru, policijske snage su napustile zgradu i povukle se kroz koridor koji je napravila masa nakon što je Kličko došao na lice mjesta i pregovorima došao do rješenja.

Kasnije u toku dana ulicama Kijeva nošen je otvoreni sanduk sa tijelom Mihaila Žiznjevskog, jednog od stradalih demonstranata, u pratnji stotina ljudi.

Žiznjevki, Bjelorus koji je živio u Ukrajini i kojem je juče trebalo da bude 26. rođendan, jedna je od tri žrtve za koje se zvanično priznaje da su poginule od vatrenog oružja u prošlonedjeljnim sukobima.

Opozicija tvrdi da su ih ubili policajci u oblasti u kojoj su demonstranti prethodnih dana bacali kamenje i benzinske bombe na organe reda.

Nemiri su se proširili i u druge regione ove zemlje od 46 miliona stanovnika. Demonstranti su okupirali sjedišta regionalnih vlasti u 10 regiona na zapadu zemlje gdje je opozicija tradicionalno jaka, ali su protesti počeli i na pro-Janukovičevom istoku zemlje, kao i na jugu, prenio je Rojters.

U intervjuu za Itar-tas, ukrajinski ministar odbrane juče je odbacio mogućnost da se vojska umiješa u rješavanje sukoba između demonstranata i policije.

„Vojska će strogo slijediti ustav i zakone Ukrajine koji jasno definišu njenu ulogu, funkciju i zadatke“, kazao je Pavel Lebedev.

HRW: Nestao još jedan aktivista

Organizacija Human Rights Watch (HRW) pozvala je ukrajinske vlasti da pronađu jednog nestalog aktivistu.

U saopštenju HRW-a navedeno je da je jedan od vođa protesta Dmitro Bulatov posljednji put viđen 23. januara i da mu je od tada isključen telefon i da mu nema auta.

HRW je „ozbiljno“ zabrinuta za život i bezbjednost Bulatova, dodaje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: