Beč: Cijena borbe protiv ekstremizma, milion eura

Policija je podnijela više stotina prijava, 176 zbog kršenja Zakona o okupljanju i 70 protiv zabrane maskiranja lica", rekao je portparol policije Roman Haslinger.
65 pregleda 3 komentar(a)
Beč, Foto: EPA
Beč, Foto: EPA
Ažurirano: 26.01.2014. 14:14h

Demonstranti koji su protestovali protiv desničarskog "Bala akademika" u petak uveče u Beču razbijali su izloge i policijska kola i tako pričinili štetu koja iznosi oko miliona eura, procena je policije.

Na ovim demonstracijama učestvovalo je oko 6.000 ljudi

Situacija je bila mirna, dok policija nije odlučila da rasturi posljednji protest, pa je došlo do eskalacije sukoba i jedna grupa je počela da baca kante za smeće i razne druge predmete na policiju.

Huligani su polomili više izloga u centru Beča i okolnim ulicama,.

Tokom subote es policiji javilo više vlasnika automobila koji su bili meta huligana, koji su razbili stakla i lomili retrovizore.

Oštećeno je i 11 policijskih vozila, a tačan broj polomljenih izloga se još ne zna.

"Policija je podnijela više stotina prijava, 176 zbog kršenja Zakona o okupljanju i 70 protiv zabrane maskiranja lica", rekao je portparol policije Roman Haslinger.

Više nedjelja trajaće istraga nasilja, koje je dospjelo u svjetske medije, jer policija treba da analizira videomaterijal sa protesta, kako bi otkrila identitet nasilnika.

Haslinger je istakao da je nešto više od 200 osoba bilo nasilno, što je više nego prethodnih godina.

"Među nasilnicima je bilo i njemačkih anarhista", istakao je Haslinger.

Na drugoj strani i organizatori demonstracija, a bilo ih je više prijavljenih, kritikuju prekomjernu silu primijenjenu od strane policije.

S tim u vezi savez "Ofanziva protiv desnice" kaže da je policija primijenila "masivnu silu protiv miroljubivih demonstranata", koristeći biber sprej i pendreke.

Policija je saopštila da nije dobila nijednu prijavu građana da su bili zlostavljani od organa reda.

"Policija će naredne nedjelje analizirati i svoje djelovanje u cilju zaštite učesnika spornog bala", rekao je na kraju Haslinger.

Čuvari reda, a bilo ih je 2.000, uspostavili su, uoči bala, zonu zabrane ulaska oko palate Hofburg, u kojoj je održan bal i uveli mjeru zabrane maskiranja u svim okolnim okruzima grada.

Bonus video: