Oland prvi put sa papom: Bomba kao dobrodošlica?

Francuska ambasada u Vatikanu je saopštila da bi taj incident mogao biti povezan sa tom posjetom
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 15:27h

Francuski predsjednik Fransoa Oland sastao se u Vatikanu s papom. Nekoliko sati pred taj susret eksplodirala bomba ručne izrade blizu francuske crkve u Rimu.

Francuska ambasada u Vatikanu je saopštila da bi taj incident mogao biti povezan sa tom posjetom.

"Bomba ručne izrade eksplodirala je u 2:30 časova i tom prilikom su oštećena tri parkirana automobila i prozori obližnje zgrade. Za sada niko nije preuzeo odgovornost", izjavio je portparol policije za AFP.

Oland je tokom razgovora sa papom Franjom zatražio od njega da Vatikan primi delegaciju glavnih sirijskih opozicionih grupa, pošto su mirovni pregovori u Švajcarskoj u cilju razrješenja sirijskog konflikta počeli loše.

"Izrazio sam želju da Vatikan bude domaćin Sirijske nacionalne koalicije", rekao je Oland poslije sastanka sa papom danas u Vatikanu i dodao:

"Cilj mirovne konferencije 'Ženeva II' bi trebalo da bude tranzicija. Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da zaustavimo borbu i podijelimo humanitarnu pomoć", prenijela je agencija AFP.

Francuska štampa je uoči tih razgovora navela da se očekuje da vrhovni poglavar Katoličke crkve i francuski predsjednik socijalističkog opredjeljenja dotaknu razne međunarodne teme kao što su incidenti sa imigrantima, mirovni napori u Africi i na Bliskom istoku i klimatske promjene, ali i razmotriti neka društvena i etička pitanja.

Galerija

Bonus video: