Snoudenu će biti produžen azil u Rusiji, američki tužilac ga zove

Snouden je rekao da ne namjerava da se vrati u SAD, jer tamo ne bi imao nikakve šanse za pošteno suđenj
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 18:37h

Rusija će produžiti azil Edvardu Snoudenu i neće ga izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga traže zbog špijunaže i odavanja povjerljivih informacija o programu prisluškivanja, rekao je danas šef odbora ruske Dume za spoljne poslove Dmitrij Puškov.

Puškov je o Snoudenu, odbjeglom bivšem saradniku američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), govorio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, javio je CNN.

Odbjegli američki obavještajac juče je rekao da ne namjerava da se vrati u SAD, jer tamo ne bi imao nikakve šanse za pošteno suđenje.

"Zakon od prije sto godina, prema kojem sam optužen, zabranjuje javnu odbranu. To je naročito frustrijajuće, jer to znači da nema šanse za fer suđenje, tako da nemam namjeru da se vratim kući i svoj slučaj prepustim sudu", napisao je Snouden na diskusiji na sajtu "Free Snowden".

Ovo su prvi javni komentari Snoudena na ovakvom forumu od juna, podsjeća AFP.

Učesnici diskusije su pitali Snoudena pod kojim bi se uslovima vratio u SAD, gdje je optužen za špijunažu i odavanje podataka o programu prisluškivanja NSA.

"Mislim da bi povratak u SAD bilo najbolje rješenje za vladu, javnost i mene, ali je to nažalost nemoguće, zbog sadašnjih zakona o zaštiti uzbunjivača, koji, zbog lošeg sprovođenja ne pokrivaju agente nacionalne bezbjednosti po ugovoru, kao što sam ja", odgovorio je Snouden.

"Možda jednog dana, kada se Kongres složi, dovrši programe i reformiše zakon o zaštiti uzbunjivača i ja vidim da se mehanizam odnosi na sve Amerikance, bez obzira na to za koga rade, da dobiju fer suđenje", dodao je Snouden.

Snouden je postavio komentare nekoliko sati pošto je vladin savetodavni panel saopštio da prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima koje je organizovala NSA predstavlja veliko kršenje građanskih sloboda i trebalo bi da bude obustavljeno.

Holder: Neka dođe, pa ćemo razgovarati

Američki državni tužilac Erik Holder izjavio je da su SAD spremne da razgovaraju na koji način bi se sudilo Edvardu Snoudenu, ali tek kada se on vrati u Ameriku i izjasni o krivici.

Holder je, gostujući na Univerzitetu Virdžinija, rekao da država nije spremna da ponudi amnestiju Snoudenu, ali može da razgovara s njegovim advokatima kako bi mu se sudilo.

"Naravno, tek kada se bude predao i došao u SAD", dodao je tužilac.

Zove Snoudena "na razgovor": Erik Holder, državni tužilac SAD (foto: EPA)

Organizacije za zaštitu građanskih prava, uz neke medije, kao što je "Njujork tajms" zatražile su od vlasti da razmisle o davanju amnestije Snoudenu.

Nekadašnji službenik NSA je u junu prošle godine počeo da otkriva aktivnosti američkih obaveštajnih agencija i programe špijunaže kojima su izloženi Amerikanci, ali i strani državljani.

Procenjuje se da je u njegovom posjedu oko 1,7 miliona tajnih beleški.

Galerija

Bonus video: