Stigao zahtjev da se pregovori sa Srbijom uslove rasvjetljenjem ubistva Đinđića

Pismo je poslato na dan održavanja prve međuvladine konferencije Srbija-EU, a potpisali su ga poslanici Aron Dežan, Marija Elena Kopa, Jelko Kacin i Marje Kornelisen
0 komentar(a)
Zoran Đinđić, Foto: Wikipedia
Zoran Đinđić, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 24.01.2014. 13:16h

U Direktorat Evropske komisije stigao je zahtjev da se Srbiji kao uslov postavi rasvjetljavanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića.

Pismo su poslala četiri poslanika Evropskog parlamenta, a generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson nije želio da komentariše da li to može da postane zvaničan uslov za pregovore sa Srbijom.

"Ne bih to komentarisao. Dobili smo pismo, a generalno odgovaramo na sva pisma koja dobijamo", rekao je Danijelson novinarima na Fakultetu političkih nauka.

Povodom zahtjeva šefova četiri najjačce poslaničke grupe u EP da se rasvjetljavanje političke pozadine ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u procesu pridruživanja, Danijelson je rekao da Evropska unija posmatra kako funkcioniše vladavina prava na onsovu kriterijuma iz poglavlja 23 i 24.

Pismo, u koje je Tanjug imo uvid, datirano je 21. januara, na dan održavanja prve međuvladine konferencije Srbija-EU, a potpisali su ga poslanici Aron Dežan, Marija Elena Kopa, Jelko Kacin i Marje Kornelisen.

Bonus video: