Ruska vojska ubila sedam terorista poslije napada u Dagestanu

Među ubijenima je mlada žena, koja se pripremala za samoubilački napad
4 komentar(a)
ruski vojnik, Foto: EPA
ruski vojnik, Foto: EPA
Ažurirano: 18.01.2014. 15:37h

Ruska vojska ubila je sedmoro militanata, među kojima i jednu ženu potencijalnog bombaša samoubicu, tri nedjelje prije početka Olimpijskih igara u Sočiju, saopštile su danas vlasti.

Nacionalni komitet za antiterorizam saopštio je da su teroristi ubijeni u većinski muslimanskoj ruskoj republici Dagestan i da su najvjerovatnije povezani s napadom na lokalni restoran, u kojem je u petak uveče povrijeđeno 16 ljudi, prenio je Frans pres.

Među ubijenima je mlada žena, koja se pripremala za samoubilački napad, rekao je za francusku agenciju portparol Komiteta.

Najmanje 16 ljudi, od kojih pet civila i dva policajca, ranjeno je u petak uveče u napadu na jedan restoran u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, gdje pobunjenici prijete napadima tokom Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane idućeg mjeseca u Sočiju.

Nasilje je izbilo samo nekoliko trenutaka nakon što je na državnoj televiziji emitovan intervju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u kome je on obećao da će osigurati potpunu bezbjednost na Olimpijskim igrama u Sočiju, uprkos strahovima od nastavka napada bombaša-samoubica povezanih sa islamistima.

U dva napada koje su bombaši-samoubice izveli krajem decembra na željezničkoj stanici i u trolejbusu u južnom ruskom gradu Volgogradu, a koje su istražitelji povezali sa osumnjičenima iz Dagestana, ubijeno je 34, a ranjeno na desetine ljudi.

Islamistički pobunjenici sa sjedištem u republikama u regionu Sjevernog Kavkaza kao što je Dagestan, koji teže ka formiranju nezavisne države, obećali su da će prekinuti Olimpijske igre u Sočiju kako bi potkopali Putina, navodi francuska agencija.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana odbacilo je spekulacije da je napad u Mahačkali djelo pobunjenika.

Bonus video: