Češka ima novog premijera: Zeman izabrao Sobotku

Nakon imenovanja, Sobotka će predsjedniku Zemanu na odobrenje dostaviti listu ministara koje želi da ima u vladi.
0 komentar(a)
Sobotka i Zeman, Foto: Reuters
Sobotka i Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2014. 16:11h

Češki predsjednik Miloš Zeman postavio je danas Bohuslava Sobotku vođu socijaldemokrata na mjesto predsjednika nove vlade lijevog centra čiji je glavni cilj podsticanje privrednog rasta smanjenjem pritiska na budžet zemlje.

Sobotka, koji je prije ove obavljao funkciju ministra finansija naći će se na čelu vlade skoro tri mjeseca pošto je njegova Socijaldemokratska partija odnijela pobjedu na prijevremenim izborima i dvije nedelje pošto je formirana vladajuća koalicija.

Nakon imenovanja, Sobotka će predsjedniku Zemanu na odobrenje dostaviti listu ministara koje želi da ima u vladi.

Ako je predsjednik prihvati, u roku od 30 dana sastav nove vlade treba da se odobri i u češkom parlamentu.

Zeman je već kritikovao neke od predloženih kandidata, ali je u intervjuu Rojtersu prošle nedjelje rekao da očekuje da novi kabinet bude formiran najkasnije do kraja januara mjeseca.

Sobotkin plan je podsticanje ekonomije ukidanjem oštrih mjera štednje - uključujući smanjenje troškova i socijalnih davanja - bivše vlade desnog centra koja je pala u junu 2013. godine zbog navoda o korupciji i ilegalnom prisluškivanju.

Novi premijer je obećao povećanje penzija i minimalne plate, kao i održanje budžetskog deficita ispod tri odsto BDP, a želja mu je da se Češka pridruži fiskalnom sporazumu EU o budžetskoj politici koji su prihvatile sve zemlje članice EU osim nekadašnje češke vlade i Velike Britanije.

Bonus video: